Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Rampasan kuasa diharap tamatkan kezaliman di selatan Thai
Wednesday, September 20, 2006


Harakahdaily, 20 september 2006

Wed | Sep 20, 06 | 10:50:43 AM
Oleh Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 20 Sept (Hrkh) - Pemuda PAS berharap rampasan kuasa di Thailand yang diketuai Jeneral Sonthi Boonyaratglin serta penggulingan Perdana Menteri Thaksin Shinawatra akan dapat menamatkan kekejaman dan penganiayaan ke atas umat Islam di wilayah-wilayah bergolak di selatan negara itu.

"Walaupun Sonthi yang beragama Islam tidak dilihat bertindak mewakili umat Islam di selatan Thailand dan dipercayai bertindak atas arahan raja negara itu, Bumiphol Adulyadej, tetapi adalah diharapkan dengan penggulingan Thaksin, kekejaman dan penganiayaan ke atas umat Islam di wilayah-wilayah bergolak dapat dihentikan dengan seberapa segera dan perundingan ke arah keamanan akan dapat dilaksanakan dengan lebih saksama," kata ketuanya, Salahuddin Ayub.

Oleh kerana tentera pimpinan Sonthi yang merampas kuasa dilaporkan berkuasa penuh dan dengan jelas mendapat sokongan Bumiphol, kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu, beliau diharapkan akan mendapat sokongan raja Thailand itu untuk menyegerakan usaha menghentikan penindasan dan pembunuhan umat Islam di selatan negara itu.

Kekejaman ke atas umat Islam itu, kata Salahuddin lagi, bukan sahaja amat penting untuk kepentingan mereka yang dianiaya malah amat penting untuk kestabilan serantau.

"Kebencian umat Islam sedunia terutama di Asia Tenggara terhadap kerajaan Thailand dapat dikurangkan jika tindakan segera diambil untuk menamatkan pertumpahan darah di wilayah-wilayah bergolak," katanya.

Sonthi, antara segelintir pegawai beragama Islam yang mendapat jawatan tertinggi di negara itu, terkenal sebagai seorang yang mempunyai hubungan yang rapat dengan istana.

Beliau dipilih mengetuai tentera tahun lalu kerana dipercayai boleh berunding dengan lebih baik dengan pemberontak Islam di selatan Thailand.

Angka rasmi rasmi menyatakan kira-kira 1,700 orang terbunuh akibat kekejaman kerajaan pimpinan Thaksin di selatan Thailand sejak 2004.

Bertentangan dengan dasar kuku besi Thaksin, Sonthi baru-baru ini menggesa perundingan dijalankan dengan pejuang pemisah Islam di wilayah-wilayah berkenaan.

Kebanyakan penganalisis menyatakan, jika Thaksin terus berkuasa, keamanan di selatan Thailand tidak akan tercapai.

Rampasan kuasa waktu malam Selasa lalu itu dilakukan ketika Thaksin berada di New York menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Sonthi sendiri mengumumkan menerusi radio tentera bahawa Thaksin telah digulingkan oleh apa yang dinamakan Majlis Reformasi Demokratik.

Keperluan mengawal krisis politik untuk kepentingan negara disebut sebagai alasan rampasan kuasa itu.

"Kami mahu ini berlaku secara aman dan kami akan mengembalikan demokrasi secepat mungkin," menurut kenyataan setelah berlakunya rampasan kuasa tanpa pertumpahan darah itu.

Beliau juga mengarahkan semua unit tentera tidak meninggalkan berek tanpa perintah daripada majlis itu berikutan laporan bahawa askar yang setia kepada Thaksin akan cuba menamatkan rampasan kuasa itu.

Raja Bumiphol dijangka melantik seorang hakim Mahkamah Pentadbiran Agung atau Majlis Privy sebagai perdana menteri kerajaan sementara, kata sumber tentera.

Menurut saksi, kereta kebal dapat dilihat di beberapa tempat di ibu negara walaupun perintah berkurung belum diisytiharkan setakat tengah malam Selasa dan kenderaan masih dilihat berulang alik.

Rampasan kuasa itu juga dilihat tidak mendapat tentangan rakyat yang berkumpul di Rumah Kerajaan serta merakam video dan mengambil gambar mereka di sisi kereta-kereta kebal.

Bekas Perdana Menteri, Chuan Leekpai, yang juga anggota pembangkang, Parti Demokrat, walaupun tidak menyokong rampasan kuasa, tidak pula kelihatan membantah rampasan kuasa itu.

"Sejak lima tahun lalu, kerajaan Thaksin mencetuskan beberapa keadaan yang memaksa tentera merampas kuasa. Thaksin menyebabkan berlakunya krisis di negara ini," katanya.

Seorang pelajar universiti yang turut berhimpun dekat Rumah Kerajaan turut menyatakan sokongan walaupun tidak setuju dengan rampasan kuasa.

"Saya tidak setuju dengan rampasan kuasa, tetapi sekarang mereka telah melakukannya, saya menyokong kerana Thaksin enggan meletak jawatan," kata Sasiprapha Chantawong.

"Membenarkan Thaksin terus berkuasa akan memusnahkan negara lebih dari ini. Reputasi negara mungkin terjejas (dengan rampasan kuasa), tetapi lebih baik dari membenarkan Thaksin terus berkuasa.

Sementara itu, di New York, Thaksin dilaporkan belum memutuskan lagi ke mana beliau akan pergi selepas penggulingannya.

"Perdana Menteri kini di New York dan belum memutuskan ke mana beliau akan pergi," kata jurucakapnya, Surapong Suebwonglee.

Thaksin membatalkan rancangan untuk memberikan ucapan kepada perhimpunan agung PBB yang dijadualkan lewat Selasa lalu dan tidak keluar dari hotel tempat beliau menginap.

Beliau mempunyai rumah persendirian di London di mana salah seorang anak perempuannya belajar di sana.

Isterinya, Potjaman dilaporkan telah meninggalkan Bangkok ke Singapura lewat Selasa lalu ketika rampasan kuasa itu diumumkan.

Thaksin, 57, menjadi perdana menteri pada 2001 dan kembali berkuasa dalam pilihan raya mengejut pada 2 April tahun ini.

Bagaimanapun, bekas bilionair telekomunikasi itu mengalami tekanan agar meletak jawatan berikutan dakwaan salahguna kuasa, rasuah dan jualan Shin Corporation milik keluarganya tanpa cukai kepada Temasek Holdings dari Singapura awal tahun ini.

Mahkamah Perlembagaan juga mengisytiharkan pilihan raya pada 2 April itu sebagai tidak sah dan pilihan raya baru dijangkakan pada November.

Sebelum itu, terdapat rancangan untuk mengadakan rapat umum anti-Thaksin dekat Rumah Kerajaan lewat Rabu -ah

posted by Blogger @ 11:41 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com