Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Mak Su tak jemu ajar orang dewasa mengaji
Sunday, August 27, 2006
Berita Harian, 27 ogos 2006


USIA emas 64 tahun tidak menghalang bekas johan tilawah peringkat antarabangsa sebanyak lima kali berbakti kepada masyarakat dengan mencurahkan pengetahuan dan pengalaman mengajar mengaji di kelas orang dewasa.


Saban hari, rutin harian Datuk Rogayah Sulong atau lebih mesra dengan panggilan Mak Su adalah sama antara jam 9 pagi hingga 12 tengah hari.

Bezanya cuma lokasi, sama ada di Masjid Kuala Berang, Hulu Terengganu pada setiap Ahad, Masjid Jerangau (Isnin), Masjid Padang Midin (Rabu), surau Tepoh, Kuala Terengganu (Khamis) atau di rumahnya sendiri di Kampung Durian Guling pada setiap Jumaat dan malam Selasa.

Bukan kerana pantang larang menyebabkan Rogayah tidak mengajar pada sebelah petang, cuma keadaan kesihatan tidak mengizinkannya untuk berbuat demikian.

"Kudrat Mak Su tidak lagi seperti dulu, petang adalah masa untuk rehat atau menghadiri majlis keagamaan dianjurkan pelbagai pihak sama ada badan kerajaan atau bukan kerajaan," katanya yang menghidap penyakit kencing manis sejak lapan tahun lalu malah beliau pernah diserang angin ahmar beberapa tahun lalu.

Anak murid Rogayah kebanyakannya suri rumah berusia antara 20 hingga 50 tahun. Tidak ramai anak muridnya di kalangan lelaki, cuma dua sahaja yang berminat mengikuti kelasnya di Masjid Kuala Berang.

Malah daripada hampir 50 anak muridnya yang datang belajar di rumahnya setiap Jumaat dan malam Selasa, lelaki hanya 18 orang.

"Mak Su pun tak pasti apa masalah mereka, mungkin mereka (lelaki) lebih suka berguru dengan guru lelaki berbanding wanita. Mak Su tidak pernah menolak kalau ada yang mahu belajar daripada Mak Su," katanya yang tidak mempunyai anak murid di kalangan kanak-kanak kerana tugas itu diserahkan kepada anak muridnya yang datang belajar tajwid dan ilmu taranum (mengaji berlagu).

Tidak sukar mendekati Rogayah, bagi mereka yang pertama kali bersua, pasti ada yang beranggapan Rogayah seorang yang tegas dan serius. Hakikatnya Rogayah begitu cepat mesra sebaik disapa.

Bukan ganjaran atau pengiktirafan yang dicari, sebaliknya semangat yang ada pada Rogayah adalah semata-mata mahu melihat generasi baru dapat membaca al-Quran mengikut hukum tajwid serta menguasai ilmu taranum.

"Mak Su tidak mengharapkan pengiktirafan yang tinggi, cukup dengan apa yang diberikan kerajaan negeri ketika ini.

"Mak Su amat berterima kasih kepada kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh yang prihatin terhadap kebajikan golongan yang memberi sumbangan dalam bidang keagamaan.

"Cuma Mak Su mengharapkan kerajaan negeri membangunkan pusat bimbingan membantu qari dan qariah yang terpilih mewakili negeri menggilap bakat mereka dengan bergurukan bekas johan tilawah," katanya.

Ini katanya, kerana qari dan qariah memerlukan latihan intensif sekurang-kurangnya empat bulan bagi memantapkan mutu bacaan dari semua aspek terutama tajwid dan taranum.

Khidmat bekas johan qariah tilawah al-Quran peringkat kebangsaan dan antarabangsa serta Tokoh Maal Hijrah 2005 peringkat Terengganu itu masih diperlukan dalam membimbing ke arah generasi celik al-Quran.

Malah, Rogayah menganggap pengurniaan darjah kebesaran Dato' Paduka Mahkota Terengganu yang membawa gelaran Datuk daripada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin sempena ulang tahun keputeraan baginda ke-42, Julai 2004, menyuntik semangatnya untuk terus menabur bakti kepada masyarakat.

Cintanya terhadap al-Quran timbul seawal usia 10 tahun sekali gus membolehkannya memenangi pertandingan pertama disertainya.

Kegigihan dan bakat yang ada pada Rogayah, tidak menyukarkan ibu saudaranya, Chik Ali, membantu membimbing, mengasah dan menggilap bakatnya.

Kejayaannya di peringkat kebangsaan bermula ketika berusia 19 tahun apabila dinobatkan sebagai johan qariah pada 1961 mengalahkan peserta yang lebih tua dan berpengalaman.

Lebih manis lagi kejayaan pertama itu dikongsi bersama suami tercintanya, Allahyarham Megat Osman Megat Chik yang tidak putus memberikan dorongan dan kata-kata perangsang membakar semangatnya untuk memperdengarkan bacaan ayat suci dengan lebih baik.

"Sewaktu nama dipanggil ke pentas untuk memperdengarkan bacaan, Mak Su rasa gementar. Bagaimanapun, keyakinan diri serta dorongan suami membuatkan perasaan itu hilang," katanya.

Datuk dan ibu adalah orang yang bertanggungjawab mengajar Rogayah mengaji, manakala teknik berlagu dalam bacaan al-Quran dipupuk oleh ibu saudara.

Selain itu, Allahyarham Megat Osman yang turut mengajar Rogayah mengaji memberikan cadangan kepada isterinya menyertai musabaqah peringkat negeri.

Hasil usaha gigih, Rogayah berjaya mencipta rekod terbaik iaitu muncul johan qariah peringkat kebangsaan dan antarabangsa dua tahun berturut-turut pada 1973 dan 1974.

Kali terakhir Rogayah menyertai tilawah pada 1978 dan sekali lagi beliau muncul juara peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Sejak itu Rogayah terus menabur bakti kepada masyarakat dengan mengajar mengaji kepada mereka yang berminat untuk mendalaminya terutama membabitkan ilmu taranum.

"Selagi Allah memberi kekuatan dan kesihatan yang baik, insya-Allah Mak Su akan terus mengajar anak murid menguasai bacaan al-Quran dengan tajwid yang betul," katanya.

Pertemuan singkat di Masjid Padang Midin, Kuala Terengganu, baru-baru ini digunakan sepenuhnya kerana kesibukan Rogayah membatasi waktunya untuk ditemu bual.

"Mak Su bersemangat memberikan yang terbaik kerana mahu melihat Terengganu tidak ketandusan qari dan qariah yang mampu mengharumkan nama negeri dan negara," katanya.

PROFIL:

NAMA: Datuk Rogayah Sulong.
UMUR: 64 tahun
TEMPAT LAHIR: Kampung Banggol Tuan Muda, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu.
SUAMI: Megat Osman Megat Chik. (Meninggal dunia pada 1999)
KEJAYAAN:
 • Juara Qariah peringkat Negeri dan Kebangsaan pada 1961, 1963, 1966, 1973, 1974, 1978 dan 1979.
 • Juara Qariah Peringkat Antarabangsa 1966, 1973, 1974, 1978 dan 1979.

 • posted by Blogger @ 2:54 PM  
  0 Comments:
  Post a Comment
  << Home
   
  About Me

  Name: Blogger
  Home: Malaysia
  About Me:
  See my complete profile
  Kunjungan

  Pengunjung Dari Negara Online
  Previous Post
  Archives
  Links
  Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com