Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Prof. Ataullah lalui jalan kebenaran penuh berliku
Thursday, September 14, 2006

Utusan Malaysia, 14 september 2006

Oleh ZUARIDA MOHYIN

Prof. Ataullah Bogdan Kopanski pernah dua kali dianugerahkan pingat Struggle for Freedom and Independence iaitu pada 1995 dan 2006.


DAN Allah sentiasa memberi petunjuk hidayah-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya ke jalan yang lurus. (Al-Baqarah: 213) Ayat di atas ini menjelaskan kepada kita bahawa hidayah atau nur petunjuk itu adalah milik mutlak Allah s.w.t.

Biarpun kita mampu menerangkan tentang kelebihan agama Islam itu kepada semua manusia sama ada yang beragama Islam ataupun mereka yang masih dalam zaman kejahilan.Pun begitu, tanpa keizinan-Nya maka tiadalah hidayah yang diperoleh oleh mereka.

Lantaran itu, sebagai hamba-Nya yang mengakui diri beriman kepada Allah s.w.t. dan Rasul, janganlah sekali-kali kita memperlekehkan pengislaman seseorang saudara baru itu meskipun hidayah yang diterima dianggap terlalu mudah, pelik ataupun penuh kesengsaraan.

Ini dibuktikan dengan sikap dan penerimaan segelintir umat Islam yang sering meremehkan bentuk pengislaman seseorang saudara baru itu, lebih-lebih lagi menerusi perkahwinan. Hakikatnya, setiap muslim mestilah sama-sama memberi sokongan dalam apa jua bentuk bukannya menyisihkan mereka.

Kita sepatutnya bersyukur dalam senario umat Islam yang semakin diberi gambaran negatif dan tidak kurang juga fenomena Islam sekadar di nama, masih banyak jumlah yang nampak keindahan Islam menerusi hidayah Allah s.w.t.

Kisah perjalanan pengislaman pensyarah Sejarah & Politik pengkhususan Sejarah Zaman Pertengahan Eropah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof. Dr. Ataullah Bogdan Kopanski, yang dikongsi dengan tetamu pada majlis Makan Malam Tahunan Pertubuhan Kebajikan Al-Nidaa’ Malaysia (Al-Nidaa’) di Sheraton Subang Hotel, Subang Jaya, Selangor tidak lama dahulu berjaya membawa hadirin menyelami kisah penderitaan dan kegembiraan beliau sehingga bergelar muslim.

Prof. Ataullah, 58, berasal dari Poland, tengah Eropah pernah dalam hidupnya dipenjarakan sebanyak dua kali oleh Rejim Komunis Poland iaitu pada 1968 dan 1981 hingga 1982.

Menurut beliau, hidayah yang diterimanya tidak datang secara spontan tetapi ia diterima secara perlahan dan berliku. Semuanya bermula semenjak di usia belasan tahun lagi.

“Semasa saya berusia 12 tahun, saya sudah tidak boleh menerima langsung atau betah dengan ajaran agama Kristian terutamanya yang berkaitan dengan aspek akidah dan kepercayaan. Hakikatnya banyak yang boleh dipersoalkan serta ia tidak seiring dengan fitrah hidup manusia

“Malah banyak pengalaman-pengalaman yang dilalui sepanjang usia remaja saya yang dihabiskan di sekolah beraliran Kristian menambahkan lagi kurang keyakinan saya kepada orang yang mengaku diri mereka tinggi ilmu agama tetapi tidak melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan kepada mereka.

“Dua tahun kemudian iaitu pada 1962, saya tertarik dengan kemenangan yang diperoleh Mujahidin Islam Algeria terhadap perjuangan mereka menentang Kolonial Perancis. Itulah panahan awal terhadap Islam,” cerita Prof. Ataullah yang memeluk Islam kira-kira 32 tahun lalu iaitu pada tahun 1974.

Mengimbau kisah zaman sekolah menengahnya dan membawa kepada detik awal pengajian peringkat menara gading, Prof. Ataullah menggambarkan dirinya sebagai contoh tipikal generasi pemberontak.

Pada 1974 tambah Prof. Ataullah, beliau berkesempatan ke Turki dan menulis tajuk berkaitan polisi pemerintahan Sultan dan Khalifah Suleiman Kakuni terhadap Kerajaan Poland bagi mendapatkan Ijazah Sarjana Sastera.

“Ketika berada di situlah saya terpikat dan jatuh cinta dengan laungan azan yang berkumandang di salah sebuah masjid tua di kota Istanbul memanggil umat Islam menunaikan solat.

“Bagai ada semacam desakan dalaman bila mendengarkan kelunakan suara muazin, saya jadi terpana dan tiba-tiba, bulu roma saya meremang. Kaki saya terus melangkah ke arah datangnya suara tersebut tanpa saya ketahui dari mana kekuatan itu diperoleh. Saya disambut seorang lelaki tua rakyat tempatan yang mengajarkan saya cara mengambil wuduk atau bersuci.

“Saya akhirnya mengucap syahadah dengan linangan air mata dan saya mendirikan solat yang pertama iaitu solat Maghrib,” akui Prof. Ataullah yang memaku setiap hadirin dari meninggalkan majlis malam itu.

Akui beliau lagi, pertama kali dalam hidupnya dirasakan tenang dan tenteram iaitu selepas bergelar muslim.

Berkongsi pengalamannya sebelum dipenjarakan, kata Prof. Ataullah pada 1980 beliau melanjutkan pengajian ke peringkat doktor falsafah (Ph.D) dalam bidang Sejarah Falsafah. Di tengah-tengah kancah revolusi sosial yang berlaku di Poland, beliau menjadi aktivis, pensyarah dan pengasas Solidarity Movement.

Dipenjarakan

Selepas Pemerintahan Tentera pada Disember 1981, Prof. Ataullah bersama seramai 12,000 intelektual bangsa Poland telah dipenjarakan beramai-ramai di kem tahanan dekat sempadan Kesatuan Soviet.

“Sewaktu di dalam penjara inilah hanya Tuhan sahaja tahu bagaimana penyeksaan yang terpaksa ditanggung. Kami diseksa 24 jam dengan teruk dan pada masa itulah saya mula mempercayai dan teringatkan kepada Tuhan.

“Benarlah bagai dikata, hamba akan lebih mengingati kepada Tuhannya apabila berhadapan dengan kesusahan dan penderitaan. Pada masa itulah saya berdoa sekiranya saya dibebaskan, saya akan mengakui kewujudan Allah dan sujud kepada-Nya.

“Alhamdulillah, keesokkan harinya saya bebas dan dibenarkan pulang. Saat itu amat gembira kepada saya dan sekali gus memantapkan lagi keyakinan saya kepada Allah itu,” kata Prof. Ataullah yang dibebaskan pada 1983 di mana beliau menerima perlindungan politik di Amerika Syarikat.

Semenjak itu, beliau menetap di Texas dan pada 1985, Prof. Ataullah mengerjakan haji sebagai yang pertama dalam sejarah Silesian.

Selepas kejatuhan komunis di Eropah Barat, beliau telah berhijrah ke Bosnia, Albania, Jerman, Lithuania, Hungary, Bulgaria dan Romania. Pada 1990 beliau menjadi pensyarah dan Pakar Eropah dan Asia di Universiti Islam Antarabangsa Islamabad di Pakistan.

Beliau merupakan saksi kepada kejatuhan penaklukan komunis di Afghanistan pada 1991. Manakala pada 1992, beliau bergelar pensyarah pelawat di UNISA, Pretoria di Republik Afrika Selatan di mana beliau menjadi saksi kepada kejatuhan apartheid. Setahun kemudian, Prof. Ataullah mula menjadi tenaga pengajar di UIAM.

Prof. Ataullah pernah dianugerahkan dengan pingat Struggle for Freedom and Independence pada 1995 dan juga pada tahun ini.

Beliau kini mempunyai empat cahaya mata iaitu Khalid, Tareq, Sumayyah dan Salaheddin hasil perkahwinan beliau dengan Peguam Syarie berbangsa Palestin, Mariam binti Abdurrahman Ktaila.

Sempat berseloroh dengan kisah pertemuannya dengan isteri sebelum membawa mereka ke jinjang pelamin, Prof. Ataullah pandai mengambil hati hadirin yang tidak kering gusi mendengarkan pengalamannya memikat dan memilih calon isteri.

Di Malaysia, Prof. Ataullah mengakui menggemari buah durian, Gunung Kinabalu, Pulau Perhentian, Terengganu, budaya masyarakat Minangkabau dan keris-keris asli.

posted by Blogger @ 5:17 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com