Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Fadzli bersyukur impian jadi nyata
Monday, September 04, 2006

Utusan Malaysia, 4 september 2006

Oleh SITI AINIZA KAMSARI

Mohd. Fadzli Mohd. Amin sedang menjalankan tugas kejuruteraan komunikasi di syarikat Smart Digital Communications di Bukit Jalil dekat Kuala Lumpur.


ANAK muda ini amat bersyukur. Beliau menyedari perjalanan hidupnya kini benar-benar merupakan satu terjemahan daripada takdir-Nya yang mengandungi pelbagai hikmah. Sedangkan dahulu beliau tidak puas hati apabila perjalanan hidupnya tidak sealiran dengan nalurinya.

“Jangan salah faham pula kerana selamanya saya akan berpegang bahawa tanpa agama manakan ada kehidupan yang sejati. Tetapi atas pengaruh-pengaruh tertentu, saya ingin membuktikan dengan agama saya juga mahu menguasai bidang yang profesional.

“Walaupun bunyinya agak keduniaan tetapi dengan menguasai bidang profesional, apatah lagi bersifat teknologi tinggi, sebenarnya ia bakal memberi faedah kepada Islam itu sendiri,” katanya kepada Utusan Malaysia dalam satu temu bual di Putrajaya baru-baru ini.

Mohd. Fadzli Mohd. Amin, 26, bertugas sebagai Jurutera Telekomunikasi Satelit di sebuah syarikat terkemuka yang beroperasi di Bandar Teknologi Bukit Jalil.

Menurutnya, beliau kuat dipengaruhi oleh abangnya, Mohd. Farid, 34, yang bertugas sebagai jurutera petroleum.

“Apabila pulang ke rumah, beliau sentiasa bercerita mengenai bidang kerjayanya itu yang menyebabkan saya begitu tertarik,” katanya.

Mujur zaman bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Maahad Hamidiah, Sungai Ramal Luar, Kajang tidak menjadi penghalang untuk Fadzli mencapai bercita-cita menjadi seorang jurutera.

“Walaupun sekolah tersebut beraliran agama tetapi ia tidak meminggirkan aliran sains. Jadi saya memilih sains ketika dalam tingkatan empat bagi membolehkan saya mencapai cita-cita saya menjadi jurutera,” katanya.

Namun setelah beroleh keputusan yang cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia, Fadzli merasakan sudah tiba masanya untuk beliau memisahkan diri daripada suasana pengajian agama bagi memastikan cita-citanya benar-benar tercapai.

“Saya merasakan ketika itu Universiti Teknologi Malaysia (UTM) merupakan pilihan terbaik bagi saya meneruskan pengajian dalam bidang kejuruteraan,” katanya.

Namun Fadzli hampa apabila permohonannya gagal malah lebih mengejutkan apabila beliau ditawarkan menyambung pengajian di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

“Terus saya beranggapan akan pudarlah harapan saya untuk menjadi jurutera jika saya terpaksa mengikuti pengajian di UIAM,” jelasnya.

Namun pemikirannya berjaya dimerdekakan apabila beliau ditawarkan untuk mengikut pengajian kejuruteraan komunikasi di Kulliyyah Kejuruteraan UIAM.

Fadzli kemudian menumpukan perhatian dan sedikit demi sedikit beliau berjaya meluputkan UTM daripada ingatan.

“Malah saya amat bersyukur kerana di UIAM saya mendapat kepuasan maksimum untuk meneroka lebih jauh dalam bidang kejuruteraan ini.

“Hanya pada tahun-tahun akhir saya memberi tumpuan kepada pelbagai aktiviti luar dan berpersatuan sebagai persediaan untuk menghadapi dunia pekerjaan kelak,” katanya.

Malah suasana pembelajaran yang begitu holistik di UIAM membolehkan Fadzli menyeimbangkan diri terhadap keperluan duniawi dan ukhrawi.

Namun sebaik tamat pengajian, anak ketiga daripada lima adik-beradik ini mengintai dunia pekerjaan dengan menyertai sektor perbankan dan kewangan.

“Bagi saya ia satu pengalaman yang cukup berguna. Saya bertugas di bahagian perkhidmatan pelanggan di sebuah bank di Cyberjaya, Sepang” katanya.

Setelah mengikuti kursus dan latihan, Fadzli berkeyakinan tinggi untuk bertugas.

“Tetapi rupa-rupanya saya begitu kepanasan. Ini kerana saya sering ‘dibelasah’ oleh para pelanggan terutama warga Barat yang sentiasa tidak berpuas hati dan berlagak pandai.

“Apabila mengetahui saya seorang Islam, bertambah teruk saya diprovokasi dengan pelbagai isu pertembungan Barat dan Islam sehingga begitu pedih telinga saya menahannya.

“Hendak ‘dilawan’ mereka adalah pelanggan. Lalu sambil menahan marah saya sarankan mereka supaya luaskan minda dengan lebih banyak membaca,” katanya.

Fadzli hanya bertahan enam bulan bekerja di situ. Dia berhenti kerja pada bulan Ramadan.

Tindakan nekad berhenti itu sebenarnya mempunyai hikmah apabila Fadzli kemudian berjaya bergelar jurutera apabila ditawarkan bertugas di syarikatnya sekarang.

“Saya mengecap apa yang selama ini saya cita-citakan. Saya benar-benar bersyukur ke hadrat Illahi walaupun bertugas sebagai jurutera komunikasi satelit ini adalah tugas yang begitu sukar dan mencabar,” katanya.

Beliau sedang mengikuti pengajian di peringkat sarjana kejuruteraan di Universiti Multimedia, Cyberjaya.

Tugasnya di syarikat itu memerlukan Fadzli membuat pengawasan dan meningkatkan keupayaan trouble shooting semua talian Internet yang dilanggan melalui perkhidmatan satelit.

Katanya, oleh kerana ia adalah perkhidmatan berbayar, beliau perlu memastikan pelanggan mendapat perkhidmatan yang terbaik.

“Cuaca buruk adalah detik yang mencabar kerana saya perlu memastikan semua jaringan tidak menghadapi masalah,” katanya.

Fadzli ialah anak pensyarah yang terkenal dalam bidang kajian sejarah Melayu, iaitu Mohd. Amin Hassan yang dahulunya bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

“Memang agak pelik apabila kuah tidak tumpah ke nasi. Tetapi bapa saya tidak kecewa. Beliau seorang yang terbuka asalkan kami berjaya dalam bidang pilihan masing-masing,” katanya.

posted by Blogger @ 5:18 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com