Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

OKU TIDAK TERIMA SELANGOR MAJU 2005
Thursday, August 25, 2005

Perjumpaan Persatuan Orang-orang cacat anggota Malaysia dengan SUHAKAM amat dialu-alukan, ini kerana warga OKU merasakan diri mereka dilayan seperti warga kelas kedua oleh sesetengah masyarakat di Malaysia. Perisytiharan Selangor Maju 2005 dan usaha mencapai Negrara maju 2020 mestilah melibatkan semua pihak bukan setakat orang normal sahaja. OKU merasakan kerajaan perlu bertindak tegas terutamanya bangunan yang dibina selepas akta kebebasan bergerak diwartakan mestilah mematuhi piawai yang ditetapkan oleh pihak kerajaan sendiri.

Sudah 14 tahun OKU menunggu tetapi pihak-pihak kontraktor yang hanya mementingkan keuntungan disamping sikap kerajaan yang menguatkuasakan akta tersebut sambil lewa menyebabkan OKU merasa kecewa. Di manakah suara parti-parti politik dalam memperjuangkan isu-isu OKU, kami juga rakyat Malaysia dan menjadi pengundi pada setiap kali pilihanraya umum.

Akta kebebasan bergerak untuk OKU sebenarnya telah dirangka dan diwartakan di Malaysia sejak bulan Julai 1991 lagi. Dua jenis akta telah disediakan iaitu:

 1. Code of practice for access for disabled people to public building (Kod untuk diamalkan untuk kebebasan bergerak bagi OKU di dalam bangunan awam).
 2. Code of practice for disabled people outside buildings (Kod untuk diamalkan untuk kebebasan bergerak bagi OKU diluar bangunan).

Akta tersebut MS1184 : 1991, UDC 721.052 : 362.4 telah diluluskan oleh Majlis Sirim(Sirim Council) pada Julai 1991 dan diakui oleh Jawatankuasa industri piawaian bangunan dan Kejuruteraan awam (building and civil engineering industry standards committee).

Negara-negara maju yang lain telah melaksanakan akta kebebasan bergerak mereka sendiri untuk OKU di dalam bangunann misalnya Australian Standard design for access and mobility. General requirement for access-buildings pada 1988 dan British standard code of practice for access for disabled to buildings pada 1979,

Di Malaysia bangunan persendirian yang mempunyai keluasan kurang dari 280 meter persegi tidak diwajibkan menyediakan kemudahan kepada OKU tetapi bangunan awam mestilah menyediakan kemudahan untuk OKU. Bangunan awam yang dimaksudkan ialah pejabat-pejabat, bank, pejabat pos, kedai-kedai, supermarket, jabatan stor, bangunan-bangunan pentadbiran dan bangunan komersial. Termasuk juga hospital, pusat perubatan, klinik, pusat kesihatan dan bangunan kebajikan, masjid serta rumah-rumah ibadat, sekolah, kolej, universiti, zoo, muzium, galeri kesenian, perpustakaan, bangunan pamiran, bangunan pendidikan, kebudayaan dan kajian saintifik, asrama, hotel dan bangunan kediaman yang didiami warga OKU, bangunan kenderaan awam seperti stesen kereta api, stesen bas, stesen komuter dan LRT, bangunan parking kereta dan bangunan kilang.

Bagi diluar bangunan pula, bagi sesuatu tempat yang mempunyai 100 tempat parking kenderaan mestilah menyediakan sekuarang-kurangnya satu tempat parking khas untuk OKU dan adalah sesuai dua tempat parking.

Kecuraman sesuatu laluan (pathways and ramps) mestilah sekurang-kurangnya 1:12 bagi OKU menggunakan kerusi roda dan 1:8 bagi OKU yang tidak menggunakan kerusi roda. Panjang sesuatu laluan yang disediakan itu tidak kurang dari 1200mm dan tidak melebihi 6000 mm. Pintu untuk keluar masuk sesebuah bangunan juga mestilah luas 800mm- 1500mm bagi memudahkan OKU berkerusi roda menggunakannya. Di sesetengah laluan perlu disediakan ‘handrails’ bagi memudahkan OKU melaluinya.

Bukaan pintu lif pula hendaklah tidak kurang dari 1800mm. Tandas khas Oku bersaiz lebih besar. Semua kemudahan ini hendaklah diletakkan tanda atau symbol OKU seperti Simbol antarabangsa, gambar manusi duduk atas kerusi roda. Kadangkala agak pelik dalam bulan lepas apabila timbul isu OKU yang dapat rumah flet kos rendah ditingkat atas sedangkan tiada lif disediakan, macammana mereka nak naik ke rumah masing-masing?

Saya juga sebenarnya mempunyai seorang kawan yang kini berada di Scotland sekarang kerana menemani isterinya membuat Ph.D perubatan, beliau memberi tahu saya di sana OKU dilayan dengan baik. Di universiti tempat beliau bekerja sementara disediakan kemudahan untuk OKU walaupun bilangan mereka tidak ramai. Begitu juga pada 1997-1999 salah seorang adik saya ada menuntut di Seattle Universiti, USA, menurutnya adalah menjadi kesalahan di sana sekiranya kemudahan untuk OKU tidak disediakan. OKU juga tidak menghadapai masalah seserius di Malaysia dalam mendapatkan peluang pekerjaan di Negara tersebut

Kami juga insan yang memerlukan keprihatinan masyarakat Malaysia. Janganlah anggap kami warga kelas dua.

posted by Blogger @ 4:51 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com