Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Karya Agung Melayu: Perjuangan fisabilillah Raja Haji dalam Tuhfat al-Nafis
Tuesday, March 28, 2006
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Tuesday/Sastera/20060321071644/Article/

Tuhfat al-Nafis - Bahagian 6


RAJA Ali Haji melalui Tuhfat al-Nafis merakam kisah perjuangan fi sabilillah Raja Haji, pahlawan terbilang Bugis, anak Opu Daeng Celak yang diangkat menjadi Yang Dipertuan Muda Riau, menentang Belanda.

Diceritakan Raja Haji membuat perjanjian dengan Belanda di Melaka tetapi Belanda memungkiri janji hingga timbul perselisihan dan Raja Haji memulangkan surat perjanjian kepada gabenor Melaka.

Belanda marah dengan tindakan Raja Haji dan keadaan dihuruharakan lagi dengan fitnah orang yang mengatakan Raja Haji sudah mempersiapkan kelengkapan untuk menyerang Melaka.

Oleh sebab itu, gabenor memberi perintah kepada Piter Jacob Pemberam untuk menyerang Riau lebih dahulu dan terjadi pertempuran yang mengakibaktan Belanda kalah apabila kapalnya terbakar.

Sementara itu, Yang Dipertuan Selangor, putera Raja Haji yang mendengar Belanda menyerang Riau, datang hendak menyerang Melaka tetapi ketika tiba di Batang Tiga, Belanda menyerang angkatannya.

Bagaimanapun angkatan Selangor berjaya menumpaskan serangan itu dan memaksa angkatan Belanda berundur semula ke Melaka manakala Raja Selangor yang tiba di Riau, mengajak Raja Haji ke Melaka.

Bagaimanapun raja-raja Melayu berselisih sama ada membenarkan atau tidak Raja Haji pergi ke Melaka untuk berperang tetapi dengan hasrat untuk berjuang fi sabilillah, Raja Haji kemudiannya bersetuju belayar ke Melaka.

Beliau berkubu di Teluk Ketapang untuk mengatur serangan ke atas Semabuk dan sesudah pertempuran sengit, Semabuk dapat diambil oleh Raja Haji selain beliau turut bermesyuarat dengan raja Selangor untuk mengatur serangan dari darat.

Setelah beberapa lama bertempur, Raja Haji dapat mengambil beberapa daerah di sekeliling Melaka tetapi kotanya masih dikuasai Belanda manakala gabenor Melaka berada dalam kesusahan kerana bantuan dari Betawi belum sampai.

Gabenor Melaka kemudian mengirim surat kepada raja-raja Melayu agar membantunya dan memberi jaminan kompeni akan memberi pertolongan kepada mereka, lalu Raja Siak, Muhammmad Ali serta sepupunya, Sayid Ali, pergi ke Melaka membantu Belanda.

Tidak lama selepas itu, bantuan dari Betawi dengan 30 kapal perang dan beberapa ribu askar orang putih serta hitam tiba untuk membantu Melaka hingga membolehkan Belanda menyerang Teluk Ketapang.

Diceritakan, apabila Belanda semakin hampir, Raja Haji menghunus badiknya sambil berwirid Dala'il al-Khayrat tetapi terkena peluru, lalu rebah, syahid fi sabilillah dan apabila Belanda melihat Raja Haji mangkat, bedilan dihentikan.

Kemudian seluruh keluarganya diarahkan keluar dari kubu tanpa ditangkap dan Kapitan Melayu serta orang tua-tua diminta menyempurnakan jenazah Raja Haji dengan adat istiadat.

Belanda berhasrat membawa mayat Raja Haji ke Betawi untuk dikebumikan tetapi pada malam sebelum bertolak, terjadi peristiwa api keluar memancar daripada peti jenazah lalu membakar kapal yang sedia hendak membawanya dan kapal itu meletup.

Maka terbatallah hasrat Belanda itu dan jenazah Raja Haji kemudian dikebumikan di belakang kebun kompeni, sebelum diambil oleh anak-anaknya dan disemadikan di bukit Pulau Penyengat, Riau.

posted by Blogger @ 7:57 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com