Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Zulkifli cipta `Kerusi Encik Amir'
Wednesday, April 05, 2006
http://utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=0405&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_10.htm

Oleh Zaini Raban

SHAH ALAM 4 April - Pereka cipta , Zulkifli Haron, terus menunjukkan kepakarannya dan kali ini bagi membantu orang kurang upaya (OKU) untuk bergerak sendiri dengan mencipta `Kerusi Encik Amir' (KEA), sebuah kerusi roda elektronik untuk golongan yang tidak mampu berjalan.

Kerusi itu dicipta khas untuk bekas pemain sepak takraw negara, Che Amir Shaari, 61, yang retak salah satu tulang belakangnya akibat kemalangan jalan raya di Kajang, 10 tahun lalu.

Menerusi hasil ciptaan Zulkifli, 47, Che Amir yang selama ini terpaksa menghabiskan banyak masa dengan berbaring di atas katil kini mampu bersiar-siar bersama keluarga menggunakan KEA.

Malah bekas atlet itu mampu melawat beberapa kawasan popular di ibu negara seperti Menara Berkembar Petronas dan pusat beli belah Mid Valley Megamall.

Lebih menarik lagi, kerusi yang mudah dilaras ketinggiannya itu boleh dibawa masuk ke dalam kenderaan Che Amir dengan menggunakan mesin pengangkat yang juga dicipta khas oleh Zulkifli.

``Mesin seperti ini sebenarnya sudah berada di Amerika Syarikat tetapi harganya terlalu mahal iaitu kira-kira AS$120,000 (RM456,000) siap dengan kenderaan sekali.

``Bagaimanapun KEA berjaya dihasilkan dengan kos tidak sampai RM30,000,'' katanya kepada Utusan Malaysia di Bukit Jelutong di sini hari ini.

Che Amir merupakan apit kanan pasukan sepak takraw negara dan bermain bersama Setiausaha Kerja UMNO, Brig. Jeneral (B) Datuk Husainay Hashim (apit kiri) dan Abd. Rahman Mohd. Nor (tekong) yang memenangi pingat emas pada temasya sukan SEAP 1964.

Selain mewakili negara, ketiga-tiga bekas atlet itu pernah mewakili Kedah dalam pelbagai kejohanan sepak takraw dari 1963 hingga 1979.

Zulkifli berkata, walaupun KEA dicipta olehnya namun idea asal dicetuskan oleh Husainay yang bersimpati dengan nasib Che Amir selepas melihat sendiri kesukaran rakannya itu bergerak.

Kata beliau, kerusi seberat 20 kilogram itu tidak memerlukan penyelenggaraan kerana ia hanya menggunakan kuasa bateri tetapi mampu mencapai kelajuan lima kilometer sejam dan boleh bergerak sejauh 10 kilometer tanpa henti.

Katanya, bateri yang digunakan pula boleh dicaj semula dan mampu berfungsi dengan baik sehingga tiga tahun.

``Saya cipta KEA selama kira-kira enam bulan, selepas ini saya akan terus memperkembangkannya sehinggalah Che Amir boleh memandu kenderaannya sendiri,'' jelas beliau.

Sementara itu, Che Amir ketika ditemui berkata, selepas menggunakan kerusi roda itu, beliau begitu mudah bergerak dan sungguh gembira kerana bagaikan dapat menikmati semula kehidupan seperti orang lain.

Bekas Penolong Penguasa Penjara Kajang itu berkata, hanya dengan menggunakan tombol pada kerusinya, beliau boleh ke mana sahaja tanpa perlukan bantuan sesiapa untuk menolaknya seperti sebelum ini.

Kata beliau, secara tidak langsung semangatnya untuk meneruskan kehidupan kembali membara setelah pernah berputus asa untuk mengubati penyakitnya itu.


posted by Blogger @ 7:29 AM  
2 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com