Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Berfesyen biar menepati syariat
Tuesday, June 27, 2006
Utusan Malaysia, 27 Jun 2006

Oleh: ZUNAIDAH ZAINON


DR. FARIZA MD. SHAM.

GELOMBANG fesyen yang sentiasa bergerak pantas turut memberi impak kepada gaya berpakaian wanita bertudung hingga pada suatu peringkat ia dilihat bertentangan dengan hukum syariat. Peralihan daripada pakaian tradisi seperti baju kurung dan kebaya kepada pilihan yang lebih moden dan bergaya semakin menghakis ciri-ciri menutup aurat seperti mana yang digariskan dalam Islam.

Perspektif Islam memandang bergaya mengikut trend semasa bukanlah satu perkara yang melanggar undang-undang syariat. Asalkan ia menepati garis panduan yang telah ditetapkan agama.

Ini dijelaskan menerusi firman Allah s.w.t., Katakanlah kepada wanita-wanita beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup kain tudungnya hingga ke dadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya. (an-Nur: 31)

Menurut Pensyarah di Jabatan Dakwah dan Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr. Fariza Md. Sham, Islam tidak pernah melarang umatnya bergaya dan mengikuti aliran fesyen selagi ia bertepatan dengan hukum agama.

Islam menggariskan wanita mesti menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. Pakaian pula hendaklah daripada jenis kain yang tebal, tidak nipis dan jarang supaya tidak menampakkan susuk tubuh. Selain itu, satu perkara yang kena dititikberatkan ialah mereka perlu berpakaian longgar dan tidak terlalu ketat.

Daripada Muhammad bin Usamah bin Yazid daripada bapanya, katanya: “Rasulullah s.a.w. memberikan kepadaku qibti halus yang tebal yang dihadiahkan oleh Dihyah al-Kalbi, maka aku pakaikan kepada isteriku, lalu Rasulullah menegurku! Apakah kamu tidak mahu memakai qibti? Jawabku: ‘Aku telah pakaikan kepada isteriku.’ Rasulullah s.a.w. bersabda: Suruh ia (isterimu) memakainya di bawahnya ada baju (lain) kerana aku takut ia akan menampakkan bentuk badannya (kerana ia jarang).”

Menurut Fariza, pakaian bukan untuk perhiasan diri. Maknanya jangan keterlaluan dan nampak mewah. Kalau bertudung biar nampak sederhana kerana dikhuatiri lari daripada konsep menutup aurat. Islam amat mementingkan penampilan yang bersih dan kemas. “Jangan terlalu selekeh dan menyukarkan pergerakan, contohnya, baju dan tudung yang terlalu besar. Kita boleh pakai jean, kemeja T atau blaus tetapi memenuhi ketiga-tiga syarat di atas,” tegas beliau. Katanya, al-Quran tidak menetapkan pakaian tertentu asalkan tidak melanggar hukum agama.

Pengaruh pakaian ketat di kalangan wanita dipercayai bermula daripada aliran fesyen di London yang mempunyai gedung-gedung fesyen terkemuka. Ia semakin berkembang ke negara-negara lain seluruh dunia. Berbanding di London, Paris yang dikenali sebagai kota fesyen mempunyai nada fesyen yang jauh berbeza. Anak-anak muda di kota itu menggayakan blaus longgar dan skirt labuh yang dipadankan dengan jaket yang membuatkan penampilan mereka tampak elegan.

Namun, gaya berpakaian anak-anak muda di Malaysia amat menyakitkan mata dengan pengaruh fesyen yang dibawa dari Hong Kong.

Apabila membicarakan tentang menutup aurat, ia bukan sahaja berkait dengan wanita. Lelaki juga harus mengambil berat mengenai perkara ini. Walaupun aurat lelaki dari pusat hingga ke lutut, ia tidak bermakna lelaki muslim boleh berpakaian sesuka hati seperti berseluar pendek dan tidak berbaju. Mereka harus berpakaian sopan agar menepati budaya orang Islam.

Dalam hal menutup aurat, suami tidak boleh membuat permintaan agar isterinya bertudung litup sewaktu bersama-sama dengan bapa kandung dan adik-beradik lelaki kandung kerana ia melampaui batas agama. Ini menunjukkan bahawa suami tidak memahami hukum-hukum Islam dan melanggar prinsip kerana Islam bukanlah agama yang keterlaluan dan memaksa.

“Memang ada sesetengah pasangan, isterinya berpakaian jubah, bertudung dan memakai sarung kaki tetapi pakaian suaminya jauh berbeza daripada penampilan isteri. Sebab itu, menutup aurat bukan sahaja perlu pada wanita tetapi lelaki juga harus menjaga adab berpakaian,” ujar Fariza.

Beliau berpendapat, peningkatan kes-kes rogol di negara ini mempunyai kaitan dengan gejala menonton filem-filem lucah. Ada lelaki yang tidak boleh melepaskan nafsu kepada pelakon filem lucah tersebut menjadikan wanita lain sebagai mangsa. Dalam kes ini, Fariza percaya, sekiranya wanita menjaga aurat dan filem-filem lucah disekat, kes-kes rogol boleh dibendung.

Mengenai trend pakaian artis wanita Islam yang kini suka kepada fesyen berkemban, beliau memberitahu, ia bertentangan dengan era Islam Hadhari yang diuar-uarkan oleh kerajaan.

Bagaimanapun, trend berkemban pada masa sekarang tidak boleh disamakan dengan era filem-filem Allahyarham Tan Sri P. Ramlee pada tahun 1950-an dan 1960-an kerana ketika itu kesedaran menutup aurat masih belum berkembang dengan baik di Malaysia.

“Soal fesyen merupakan salah satu cabaran bagi pendakwah kerana isu ini agak sukar untuk diperkatakan kerana ia dipengaruhi oleh banyak faktor. Antaranya, yang paling ketara ialah aliran fesyen dari Hollywood yang semakin menular di kalangan artis tempatan. Tidak kurang juga ada sesetengah artis muslim yang ditaja pakaian mereka. Apa pun, mereka mempunyai hak untuk memilih yang terbaik,” katanya.

Jika diukur antara dulu dan sekarang, majlis-majlis anugerah hiburan dan acara karpet merah semakin mewarnai industri hiburan tanah air yang menyebabkan permintaan terhadap fesyen semakin meningkat.

Ini ditambah dengan kemunculan banyak stesen televisyen swasta di negara ini. Fariza mencadangkan agar garis panduan berpakaian yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dikuatkuasakan semula dan semua stesen televisyen perlu mematuhi peraturan tersebut.

“Kita sudah ada banyak peraturan tetapi perlaksanaannya masih kurang. Jika senario sedemikian berlanjutan, ia akan bertentangan dengan apa yang hendak dilakukan oleh kerajaan pada era Islam Hadhari terutama aspek pembangunan modal insan yang memerlukan ciri-ciri peribadi unggul dan akhlak mulia,” tegas beliau.

posted by Blogger @ 5:42 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com