Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Kesinambungan perjuangan al-Marhum Ustaz Fadzil Mohd Noor
Friday, June 23, 2006
Harakahdaily, 23 jun 2006

Fri | Jun 23, 06 | 06:22:39 PM
Oleh Mohd Rashidi Hassan

Empat tahun telah berlalu. Tarikh 23 Jun 2002 merupakan suatu saat yang memilukan bagi kepimpinan dan ahli PAS di seluruh negara, kerana ia merupakan tarikh pemergian seorang mujahid ulung yang tiada tolok bandingannya iaitu Presiden PAS, Dato' Fadzil Mohd Noor.

Nama al-marhum 'Ustaz Fadzil' begitu unggul dan sentiasa segar dalam minda pemimpin dan ahli-ahli PAS kerana kehebatan dan ketokohannya.

Ikuti temubual ringkas Mohd Rashidi Hassan bersama Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat merangkap Pengarah Pusat Penyelidikan PAS (PPP), Dr Dzulkifli Ahmad sebentar tadi.

Sebagai Pengarah PPP tentunya banyak berinteraksi dengan al-Marhum khasnya di segi pemikiran atau fikrah. Apakah yang istimewa tentang fikrah al-Marhum?

Saya dilantik al-Marhum memimpin PPP sejak 1999 menggantikan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawai selepas beliau menang di Parlimen Kuala Terengganu dalam PRU ke-10. Saya bertuah mengenali al-Marhum pada fasa kemuncak perjuangannya. Terdahulu dari itu saya hanya kenal al-Marhum dari ucapan dan beberapa penerbitan ucapannya.

Mungkin saya agak keterlaluan, tetapi saya ingin merakamkan bahawa al-Marhum adalah seorang peribadi pemimpin yang menguasai konteks, realiti dan cabaran pentas perjuangannya. Inilah intisari kekuatan fikrah al-Marhum yang sekaligus mempamerkan penguasaan kepemimpinannya lantas mempengaruhi setiap tindak rencana politiknya dalam menangani setiap pergolakan politik dan persimpangan getir dalam kesinambungan perjuangan parti. Ketelitian fikrahnya juga dapat saya rasakan dalam setiap pemilihan tema dan kandungan ucapan dasar presiden pada setiap muktamar.

Boleh Dr huraikan dengan lebih lanjut ?

Ketika negara diancam krisis politik yang tercetus akibat pemecatan Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang berserta dengan kegawatan ekonomi dan krisis matawang Negara-negara Asia Tenggara, kita dapat lihat haibah atau kehebatan penguasaan fikrah al-Marhum serta kepemimpinannya.

Rakyat dan negara berhajatkan kepimpinan ketika pemimpin negara terperangkap dalam kemelut survival politik masing-masing.

Al-Marhum melebarkan lembayung kepimpinannya secara praktik untuk menaungi seluruh kepentingan negara dan umat, walaupun mendapat tentangan dari dalam parti pada tahap awalnya.

Al-Marhum pantas mengesani kepentingan tambahan ia merupakan kesinambungan usaha politik pimpinan terdahulu sepertimana Dr Burhanudin Al-Helmy berjaya menggabungkan lebih 80 parti dan persatuan Melayu dalam PUTERA untuk menuntut kemerdekaan daripada penjajah.

Juga sepertimana Ustaz Abu Bakar Al-Baqir merintis tahaaluf siyasi dalam memimpin PEPERMAS dan MATA.

Bagaimana al-Marhum menyatukan NGO negara?

Sejarah mencatat secara abadi bagaimana kepimpinan al-Marhum mencetuskan Gerakan Keadilan Rakyat Malaysia, GERAK bagi menangani kemelut politik ketika itu yang berkesudahan dengan perubahan besar politik negara ketika pakatan ini mengambil dimensi gabungan politik pembangkang atas wadah Barisan Alternatif atau BA.

Hari ini, semua kita maklum betapa kebijaksanaan tindakan politik ini telah merubah landskap politik negara dan seterusnya mematangkan lagi dan mengangkat keberanian rakyat untuk menentang sistem dan kerajaan yang zalim dan curang. Saya rasa ini cukup istimewa pada kepemimpinan politik al-Marhum.

Hasrat beliau menyatukan ummah bagaimana?

Saya masih ingat bagaimana al-Marhum menekankan kepentingan untuk mengangkat tema ”PAS Memimpin Perpaduan” dalam Muktamar ke-46 pada tahun 2000 yakni sebaik sahaja BA dan khasnya PAS menang besar dalam PRU ke-10, 1999.

Saya masih ingat betapa Ustaz Fadzil menekankan betapa pentingnya untuk PAS dan rakan-rakan BA meneruskan agenda memimpin perpaduan negara, meskipun seteru-seteru politik PAS sudah mula menyuntik jarum pepecahan dalam BA dengan menyalakan api perbezaan ideologi dan matlamat perjuangan parti-parti komponen BA.

Pun begitu, al-Marhum terus komited untuk ”Menyanggah Serangan Menjana Kemenangan” bagi menangani makar dan tipuhelah seteru politiknya. Begitulah seterusnya pada setiap bacaan dan telahan serta ’ijtihad’ politiknya dalam mendepani berbagai pergolakan politik negara.

Saya juga masih ingat betapa al-Marhum Ustaz Fadzil amat berhati-hati mengungkap segala ayat dan huraian dalam menyediakan ”Memorandum Penghayatan Pemerintahan Islam dalam Abad Ke-21M/15H” ketika cabaran mantan PM mencabar PAS untuk mengeluarkan konsep Negara Islam dari perspektif PAS.

Penguasaan konteks dan kekangan realiti politiknya terserlah ketika saya mengamati keprihatinannya menentukan hampir setiap ayat yang ditulis dari segi bahasa dan laras serta implikasi maknanya.

Begitu juga pada setiap ucapan Dasar Presiden yang saya terlibat bersama menyediakannya. Pun sama yang saya ingat dalam persiapan ”Syarahan Perdana” atas isu Palestin yang berkesudahan kedua-dua pengucapnya (al-Marhum dan Tun M) diangkat oleh pihak penganjur sebagai ”negarawan” atau ’statesman’ yang mengupas isu kepentingan ummat Islam dan masyarakat antarbangsa dengan baiknya.

Apa ingatan selain fikrah dan politik?

Sukar untuk saya rumuskan. Namun saya boleh sebutkan begini. Memang sukar untuk kita takrifkan kepimpinan. Disiplin ilmu Kepimpinan atau ”Leadership” sendiri mengakui akan hakikat ini.

Namun, kata mereka, “kita akan mengenali dan mengesaninya ketika kita menemui dan berinteraksi dengannya”. al-Marhum adalah antara peribadi tersebut. Bak pepatah Bahasa Ingeris ”Great Man Shows His Greatness in the Way He Treats Little People”. (Manusia Hebat Menunjukkan Kehebatan Mereka Dengan Cara Mereka Mengendali Orang Bawahannnya”.

Saya yakin tidak ada ahli PAS bahkan rakyat awam, serendah mana sekalipun beliau, yang boleh ”mentajrih”nya atau mencari keburukannya dari sudut cara al-Marhum melayani atau bermuamalat dengan mereka. Lazimnya, ada-ada saja ingatan manis yang spontan untuk dikongsi bersama tentang keistimewaan peribadi al-Marhum Dato’ Fadzil Noor, Rahimahullah.

posted by Blogger @ 7:03 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com