Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Insiden dihempap kontena perkukuhkan iman Muhd. Riduan Hoe
Thursday, June 29, 2006

Utusan Malaysia, 29 jun 2006


Oleh ZUARIDA MOHYIN


PELANGGAN bertali arus mengunjungi pejabat Aculife di Jalan Sepadu, Taman United, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur. Muhd Riduan Hoe (kiri) sedang melayan pelanggan baru dan lama.

MALANG tidak berbau. Pun begitu sebagai seorang muslim kita perlu meyakini bahawa setiap sesuatu yang berlaku itu adalah ketentuan Ilahi.

Namun bagi Muhd Riduan Hoe, 68, Pengarah Sri Ikatan Builder Sdn. Bhd., syarikat yang mengendalikan kerja-kerja melukis pelan bangunan, kedua-dua kenyataan di atas berlaku serentak dalam kehidupannya.

Semuanya bermula selepas beliau terlibat dalam satu kemalangan yang amat mengerikan sewaktu dalam perjalanan ke tapak projek yang terletak di Bukit Jalil dekat Kuala Lumpur. Melihat kepada kenderaan pacuan empat roda milik Muhd. Riduan yang rosak teruk akibat daripada hempapan kontena seberat ratusan kilogram itu, ramai tidak menyangka pemandunya masih mampu bernafas.

Biarpun nyawanya masih panjang, namun kemalangan ngeri itu menyebabkan beliau yang memeluk Islam beberapa tahun sebelum itu terlantar koma selama beberapa bulan, selain menerima rawatan khusus akibat retakan tengkorak kepala dan kecederaan teruk hampir di seluruh badan.

Sungguhpun insiden tragis ini berlaku kira-kira lapan tahun lalu dan sudah kembali pulih, ia tidak seperti sebelum kemalangan. Kesengsaraan yang ditanggung selama di hospital serta sepanjang pemulihan masih kukuh dalam ingatannya. Malah semua kepedihan itu terubat dengan hikmah yang diperoleh.

Kematian

“Ramai orang tersayang dan kenalan seperti mengharapkan kematian saya memandangkan jika pulih pun saya tidak lagi seperti dulu. Malah saya dianggap membebankan mereka. Segala simpanan dan harta benda saya hilang begitu sahaja dan akhirnya saya hilang segalanya.

“Setelah sedar daripada koma, fikiran saya masih belum mampu berfungsi secara normal dan kecederaan teruk di bahagian sebelah kiri badan menyebabkan pergerakan saya terbatas. Semua ini amat membebankan, apatah lagi mengenangkan nasib ditinggalkan orang tersayang.

“Sehingga satu peringkat, dugaan berat ini ada ketikanya merapuhkan benteng keimanan diri. Lebih-lebih lagi bila mengenangkan saya sendirian mengharunginya. Fikiran saya berkecamuk, perasaan saya tertekan dan situasi ini amat menyiksakan dan tidak tertanggung rasanya. Alhamdulillah, Allah masih sayangkan saya. Ruparupanya lebih banyak rezeki dan nikmat yang diberikan selepas ujian berat itu,” cerita Muhd. Riduan.

Katanya, selepas melakukan pelbagai kaedah perubatan sama ada moden atau alternatif, keadaan kesihatannya masih tidak banyak berubah. Malah wang simpanan yang masih berbaki semuanya dibelanjakan untuk mendapatkan perkhidmatan pemulihan. Malangnya, semuanya tidak berjaya.

Setelah kecewa dengan pelbagai jenis kaedah perubatan yang terdapat di pasaran, Muhd. Riduan tergerak untuk mencuba sejenis alat ciptaan dari negara Jerman iaitu Peralatan Elektrik Anion, kaedah moden untuk membuang oksigen aktif (radikal bebas) dan toksin serta dalam masa yang sama menggunakan akupuntur Tenaga Bio.

“Hasil kajian sejak 1980 hingga kini mendapati 90 peratus penyakit seperti kanser, lumpuh, arteriosklerosis, dermatitis, kulit kering, bintik hitam, kulit kedut dan banyak lagi berpunca daripada oksigen aktif. Apabila oksigen aktif bergabung dengan asid lemak tidak tepu, ia akan membentuk bahan lemak yang dioksidakan. Proses berterusan ini akan turut mengoksidakan sel-sel dan tisu serta merosakkan bahan protein yang berfungsi untuk membina sel-sel.

“Sementara itu alat Akupuntur Tenaga Bio merupakan teknologi terkini yang membuktikan bahawa tenaga bio mengaktifkan tenaga positif atau ‘Qi’ dalam titik-titik akupuntur badan. Alat ini menggabungkan kuasa perangsang dalaman dengan akupuntur tradisional memberikan satu resolusi kepada produk kesihatan secara saintifik dan praktis.

“Alhamdulillah, selepas setahun menggunakan dua peralatan itu, perubahan positifnya terasa hari demi hari. Saya benar-benar bersyukur dengan perkembangan kesihatan saya. Apa tidaknya, daripada herot muka, sukar berjalan dan lemah otak kini kehidupan saya lebih selesa,” akui Muhd. Riduan.

Hasil rawatan perubatan itu juga mendorong beliau menubuhkan Aculife (M) Sdn. Bhd. bukan atas dasar mencari keuntungan semata-mata tetapi berniat untuk membantu orang ramai tanpa mengira bangsa dan agama.

Menurut Muhd. Riduan, apa yang berlaku ke atasnya selama ini semuanya membuktikan kekuasaan Allah. Malah penubuhan syarikat Aculife juga adalah salah satu tanda kesyukurannya. Ini kerana selain menjadi punca rezeki ia juga dianggap satu tanggungjawab untuk menghulurkan bantuan kepada insan lain.

Pengakuan

Sewaktu berkunjung ke pejabat operasi Aculife (M) Sdn. Bhd. baru-baru ini, penulis tidak menyangka dalam usia penubuhannya yang baru setahun jagung rupa-rupanya Aculife telah berjaya memberi sinar baru terutama kepada pesakit-pesakit kronik di negara ini. Ini terbukti daripada testimoni-testimoni beberapa pesakit yang berada di situ serta menerusi pengakuan yang dibuat di beberapa media cetak pelbagai bahasa. Malah ada di antara mereka yang telah sembuh sepenuhnya kini bergelar ejen dan pengedar Aculife.

Muhd. Riduan sewaktu diminta menceritakan perjalanan pengislamannya memberitahu datuk moyangnya dulu-dulu beragama Islam tetapi pegangan Islam mereka hilang begitu sahaja.

“Saya masih ingat kisah sewaktu saya pulang ke kampung di China ketika kecil dulu. Saya dapati ada perbezaan besar yang ketara antara kehidupan orang Cina Islam jika dibandingkan dengan yang beragama Buddha di sana. Hal ini sedikit sebanyak telah menarik minat saya kepada Islam.

“Sehinggalah usia saya meningkat dewasa dan berusia, saya pernah mengajak isteri dan anak-anak untuk sama-sama memeluk Islam. Sayangnya, hasrat saya tidak kesampaian dan mereka hanya berpura-pura ikhlas di hadapan mata tetapi di belakang mereka menolak,” ceritanya yang memeluk Islam di ibu pejabat Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim), Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

Kata Muhd. Riduan, ketenangan dan kesihatan yang dikurniakan kepadanya sekarang serta sokongan daripada pejabat agama dan orang perseorangan secara tidak langsung menjadi sumber kekuatan buatnya meneruskan kelangsungan hidup. Ditambah pula dengan usaha murni menerusi Aculife yang diumpamakan ‘bonus’ baginya.

Mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang kaedah perubatan itu boleh menghubungi Muhd. Riduan Hoe melalui talian 017-3737686 atau 03-7983 0400
posted by Blogger @ 7:27 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com