Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Personaliti: Zaid berjuang menerusi JIM bela umat ditindas
Thursday, July 27, 2006

PROFIL


NAMA: Zaid Kamaruddin
ASAL: Dusun Tua, Hulu Langat, Selangor
LAHIR: 15 Ogos 1956

PENGALAMAN ketika terbabit dalam gerakan pelajar sejak usia belasan tahun hingga kini jika dikumpul, cukup untuk melahirkan sebuah buku mengisahkan pahit manis erti perjuangan.

Namun, bagi Presiden Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM), Zaid Kamaruddin, 50, beliau mempunyai alasan tersendiri untuk menangguhkan hasrat menghasilkan buku walaupun kerap didesak rakan.

Katanya, jika dibukukan, mungkin peristiwa yang pernah dilalui tidak dapat digambarkan daripada perspektif sebenar kerana setiap cerita boleh mendatangkan interpretasi berbeza kepada mereka yang membacanya nanti.

“Apabila saya bercerita dengan sahabat, maklum balas mereka terhadap cerita saya itu menunjukkan wujud pandangan berbeza. Mungkin bagi saya yang melalui saat itu mempunyai pandangan tersendiri, tetapi bagi mereka, kesan yang dirasakan lain.

“Ia memberi cabaran kepada saya untuk menghasilkan buku kerana takut apa yang diceritakan nanti, dilihat daripada sudut pandangan berbeza oleh pembaca. Niat itu memang ada,” katanya yang tersenyum ketika mengemukakan cadangan itu.

Kisah dilalui Zaid agak menarik kerana beliau mengenali perjuangan pergerakan pertubuhan bukan kerajaan ketika melanjutkan pengajian dalam bidang kejuruteraan di Brighton Technical College, di selatan England.

Pembabitannya dalam gerakan pelajar di sana ketika itu, atas keperluan mencari jati diri sebenar dan sumber yang hampir ialah kesedaran dan penghayatan terhadap Islam.

Kehadiran anak muda Malaysia melanjutkan pengajian ke Britain mendedahkan mereka kepada banyak perkara sebelum ini tidak ditemui di tanah air hingga ada yang terpengaruh dengan kehidupan masyarakat tempatan. Sementara sesetengah yang lain pula cuba mengekalkan asas yang ada dalam diri dengan menghayati Islam.

Masalahnya, Islam di luar negara adalah Islam global mencerminkan umat daripada pelbagai bangsa, bahasa, mazhab dan budaya.

Zaid berkata, perbezaan itu mendedahkan mereka kepada pelbagai pandangan dan mazhab yang menjadi amalan umat Islam lain sehingga mendorong mereka menumpukan pemahaman mengenai Islam kepada sumber asalnya al-Quran dan sunnah.

Katanya, melalui pertubuhan Majlis Syura Muslim (IRC) yang dianggotai gabungan pelajar Islam Malaysia yang lahir pada 1975, mereka memperjuangkan Islam dengan mengaitkannya secara terus kepada erti persaudaraan dalam Islam.

“Perbezaan ideologi di antara Islam dan Barat juga mewarnai perdebatan yang akhirnya mendesak anggota IRC mendalami untuk lebih memahami Islam dan falsafah hidup masyarakat Barat.

“Jadi untuk lebih fokus, kami kembali kepada sumber asal syariat Islam iaitu al-Quran dan sunnah. Tumpuan perjuangan juga ketika itu bersandarkan sudut pandang Islam untuk isu kemasyarakatan dan pembangunan ekonomi negara,” katanya.

Sekembali ke tanah air pada 1982, Zaid bergiat cergas sebagai aktivis memperjuangkan pelbagai isu untuk kepentingan umum melalui gagasan alternatif Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) yang berpengaruh ketika itu.

Malangnya, pada Mac 1982 berlaku perubahan dalam kepemimpinan Abim yang menyebabkan kebanyakan aktivis Islam yang mendapat pendedahan di Britain, Amerika Syarikat, Australia dan Mesir, mengambil keputusan menubuhkan organisasi baru.

Berbekalkan kesepakatan dan matlamat terus menjadi gerakan Islam yang menghayati pengertian al-Islah bermaksud pembaikan, pembaharuan serta mewujudkan perdamaian, maka JIM ditubuhkan pada Jumaat 27 Julai 1990 bersamaan 5 Muharam 1411.

Sebagai sebuah organisasi dakwah dengan keahlian mencecah 8,000 orang, JIM yang kini mempunyai 14 cawangan negeri terus berkembang dan menempatkan diri dalam masyarakat dengan misi ‘Bersama Islam Membina Masyarakat’.

Menerajui gerakan berteraskan kegiatan dakwah dan pembangunan sosial, Zaid yang pernah menjawat pelbagai jawatan dalam JIM berkata, matlamatnya adalah jelas demi pembangunan Islam dan masyarakat.

Anak ketiga daripada empat beradik itu menjelaskan, semangat kepemimpinan dan perjuangan yang menyubur dalam dirinya, hasil siraman rasa tanggungjawab sebagai umat Islam untuk membantu saudara Islam yang lain.

Perasaan tanggungjawab itu diterjemahkan melalui usaha berterusan JIM membela hak asasi manusia dan menentang apa juga tindakan berbentuk penindasan atau penganiayaan terhadap umat Islam seluruh dunia.

Ia dikuatkan dengan prinsip bahawa medan dakwah terlalu luas untuk sesiapa saja menyumbang dengan apa juga cara bagi menghasilkan kesan positif jangka panjang yang memberi manfaat kepada semua.
posted by Blogger @ 5:08 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com