Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Tiada jalan mudah depani pilihan raya ke-12
Wednesday, December 13, 2006
Harakahdaily, 11 disember 2006


Ahmad Lutfi Othman
Mon | Dec 11, 06 | 05:42:57 AM

Fungsi Harakah sebagai sebuah akhbar dimusnahkan KKDN apabila kekerapannya dihadkan daripada dua kali seminggu kepada sekali dalam masa 15 hari, mulai Mac 2000.

Kebanyakan majalah hiburan pun terbit dua kali sebulan, sama dengan Harakah, malah ada majalah wanita terbit seminggu sekali.

Lalu, apa yang dapat disandarkan kepada lidah rasmi PAS ini, untuk berdepan akhbar-akhbar harian yang dikuasai mutlak pemerintah, dalam pelbagai bahasa, tanpa sebarang sekatan, dan hayatnya terjamin.

KeADILan menerima nasib lebih malang apabila buletin rasminya masih diterbitkan tanpa permit, menyebabkan pengedarannya sukar dikembang, dan risiko untuk dirampas begitu cerah!

Keterbukaan pemerintahan Abdullah Ahmad Badawi tidak pernah wujud kepada pembangkang. Dia tetap keras dan tidak bertimbang rasa terhadap apa jua usaha untuk menyaingi kuasanya walaupun penguasaan BN di Parlimen lebih 91 peratus. Salah satu buktinya: Budaya takut di kampus dan sektor awam makin dahsyat.

Ulangan basi

Mukadimah tulisan pendek ini sememangnya ulangan basi kepada fenomena pasca pilihan raya 1999. Umno yang dibesarkan dengan dulang emas kuasa bersedia melakukan apa yang tidak terfikir dek akal bagi memastikan kekalahan tiada dalam kamus hidupnya. PAS pula nampak mudah menerima takdir walaupun banyak faktor kelemahan boleh diperbaiki segera.

Tanpa media penghubung ke akar umbi, PAS dan pembangkang boleh dipersudutkan seperti alien. Majlis ceramah yang disekat pada awal tahun 2000 masih belum dapat diaktifkan. Polis dan agensi penguatkuasa bertindak menurut skrip BN meskipun sekatan nampak tidak sedahsyat dulu. Yang penting, iklim politik dapat dikawal tinggi rendahnya, manakala amarah rakyat tidak menimbulkan gelombang atau sentimen dalam tempoh lebih panjang.

Mudah menyebut, siapa yang mengawal maklumat, ia mengawal teraju kuasa. Cukupkah sekadar Harakah yang diterbitkan setahun 24 kali, sedangkan untuk 340 hari lagi pasaran kontang setandusnya dengan bahan penerbitan alternatif? Selain Suara Keadilan yang diterbitkan tanpa permit, tiada "penerbitan gila" lain yang mahu melakukan "kerja bodoh" itu.

"Apa susah? Kita 'kan boleh meluahkan apa saja melalui laman web dan lebih mudah, blog, tanpa perlu kebenaran pemerintah. Malah kekerapannya pun terbuka luas, tiap saat boleh melabun." Mungkin itu penyedap rasa atau satu jalan keluar untuk kita menyapa rakyat. Kini, mengusahakan webtv pun menjadi lebih mudah, seperti pengalaman tvpas dan wtv8.

Melimpah ruah

Menerbitkan media yang berkesan dan boleh mempengaruhi audien tidak semudah itu. Ia perlu ongkos yang besar, komitmen dan kebolehan petugas yang cukup tinggi, kreativiti bukan sekadar melimpah ruah tapi dapat diempang dengan baik untuk mengapungkan media berwibawa di tengah masyarakat.

Tugas ini menjadi lebih sukar di kala emosi rakyat "stabil" dan banyak terarah kepada hal-hal kehidupan harian. Internet memang banyak membantu pada era reformasi namun "mood" itu mungkin datang sekali dalam hayat hidup kita. Masing-masing individu bergerak sendiri tanpa perlu ada pengarahan khusus, tapi semuanya menuju matlamat yang sama.

Bahan laman-laman web reformasi dicetak dan diedar seluasnya ke ceruk rantau paling terpencil, walaupun diakui ada yang "separuh benar". Risalah dan poster beredar tangan, selain buku-buku, juga novel politik, seperti Shit, turut dijual peniaga buah di tepi jalan.

Saya kira lebih 150 judul buku tentang Anwar dihasilkan sekitar September 1998 hingga akhir 1999, sebahagiannya oleh penulis yang baru pertama kali (dan terakhir) menulis buku politik!

Sekarang suasana kembali normal. Hentakan bersepadu pemerintah untuk mematikan kemarahan dan protes rakyat boleh dikira berjaya.

Kemurungan episod duka pilihan raya Mac 2004 sepatutnya sudah berlalu, namun mengharapkan keajaiban 1998-99 berulang tidak lebih angan-angan kosong. Pimpinan dan aktivis harus bekerja lebih gigih, terarah, mampu memilih strategi terbaik, turun segera ke medan, menampung kelemahan, dan biar rakyat terasa kehadiran dan keperluan pembangkang.

Wadah paling ampuh

Isunya, sekali lagi, soal penyampaian maklumat, berita dan analisis, yang tentunya berwibawa dan boleh dipercayai, sama ada untuk menyerang dan mematahkan "tongkat sakti" Umno atau menonjolkan tawaran lebih baik buat rakyat. Dan saya yakin, tiada wadah paling ampuh untuk barisan pembangkang mendekati rakyat, setiap detik, saban waktu, selain memanfaatkan sepenuhnya ruang di alam maya ini, yakni internet.

Namun harakahdaily harus bersedia, dalam waktu singkat, memperlengkapkan segala kemudahan yang diperlukan, mental dan fizikal, teknikal dan editorial - dengan menyedari usaha untuk melumpuhkannya juga dilipatgandakan musuh - agar rakyat mendapat pilihan sewajarnya, mengenal mana kaca mana permata, sambil mengharapkan proses pilihan raya berjalan lebih telus, jujur dan adil.

Perit untuk memaklumkan, tapi itulah hakikatnya. Ada laman terpaksa mengunci diri dan mengenakan bayaran untuk memastikan liputan berita dapat dibuat secara profesional.

Harakahdaily ditunggu jika beritadan analisisnya lebih mantap, kemaskini dan mendalam. Jika anda mahu membantu, kami amat mengalu-alukan sumbangan yang boleh disalur terus kepada akaun Maybank atas nama HARAKAHDAILY DOT COM (564070000336). - mr

posted by Blogger @ 6:49 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com