Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Buku perkenal ilmu bacaan al-Quran 7 imam
Wednesday, June 06, 2007
Berita Harian, 6 jun 2007


QIRAAT adalah ilmu berkait rapat dengan al-Quran yang membincangkan kaedah pembacaan al-Quran daripada pelbagai riwayat yang mutawatir daripada Baginda Rasulullah SAW.

Sejak wahyu Allah diturunkan, satu-satunya sumber pengambilan qiraat hingga kini, ilmu qiraat sentiasa dijaga, dipelajari, disuburkan dan dikembangkan oleh ulama yang silih berganti. Hukum mempelajari ilmu qiraat adalah fardu kifayah.


Judul: Manhaj Qiraat 7 Berserta Dalil Matan Imam As-Syatibi Penulis: Mohd Nazri Abdullah Penerbit: Pustaka Salam Sdn Bhd Pengulas: Hasliza Hassan


ABuku Manhaj Qiraat 7 Berserta Dalil Matan Imam As-Syatibi hasil tulisan Pensyarah Darul Quran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Mohd Nazri Abdullah, memperkenalkan ilmu bacaan al-Quran daripada tujuh imam yang bersambung kepada Rasulullah SAW.

Tujuh imam terbabit ialah Imam Nafi’, Imam Ibnu Kathir, Imam Abu ‘Amru, Imam Ibnu ‘Amir, Imam ‘Asim, Imam Hamzah dan Imam Kisaei. Setiap Imam mempunyai dua rawi (anak murid) yang meriwayatkan bacaan itu daripada gurunya. Hakikatnya, ilmu qiraat agak baru di Malaysia tetapi ia cepat berkembang dengan ada maahad tahfiz di seluruh negara dan program pembelajaran al-Quran yang kian mendapat tempat di hati masyarakat seperti program realiti Akademi al-Quran (AQ).

Mungkin juga melihat kepada minat serta kecenderungan remaja sekarang mendalami al-Quran, Mohd Nazri yang juga juri AQ, berasa terpanggil menghasilkan buku mengenai ilmu qiraat sebagai bahan bantuan kepada golongan yang ingin mendalami ilmu pembacaan al-Quran.

Jelasnya, buku ini agak teknikal dan pastinya hanya mereka yang sudah melepasi asas serta peringkat pemahaman ilmu qiraat akan mudah memahami fakta dan kaedah pembacaan yang dijelaskan dalam Manhaj Qiraat 7 Berserta Dalil Matan Imam As-Syatibi.

Namun, bagi mereka yang sudah mempunyai asas, buku ini boleh menjadi pelengkap kerana selain memuatkan biodata tujuh imam yang dikaitkan, penulis turut menerangkan cara bacaan setiap imam berserta contoh.

Buku setebal 157 halaman itu turut menceritakan mengenai sejarah pengumpulan al-Quran pada zaman Saidina Abu Bakar as-Siddiq apabila Saidina Umar mengemukakan cadangan supaya mengumpulkan al-Quran kerana khuatir daripada hilang.

Selain takut al-Quran hilang bersama gugurnya syuhada terdiri daripada sahabat Rasulullah SAW, pengumpulan al-Quran juga bertujuan menyebarkan syiar Islam.

Turut diperjelaskan dalam buku ini ialah hikmah al-Quran diturunkan dalam tujuh huruf iaitu sebagai kemudahan dan kelapangan kepada umat Nabi Muhammad SAW kerana bangsa Arab sendiri mempunyai bahasa Arab dan lahjah (loghat) yang berbeza.

Buku Manhaj Qiraat 7 sesuai dibaca dan dijadikan rujukan pelajar sekolah menengah, pusat pengajian tinggi, maahad tahfiz dan profesional yang ingin mendalami jenis bacaan al-Quran serta tidak ketinggalan peminat setia AQ setiap kali menonton program realiti itu.

Mohd Nazri bagaimanapun berkata, untuk memahami dengan lebih tepat, pembaca dinasihatkan mendapat khidmat guru kerana buku berkenaan sekadar pemudah cara bagi mereka yang ingin mempelajari ilmu qiraat.

Manhaj Qiraat 7 Berserta Dalil Matan Imam As-Syatibi boleh diperoleh di Pustaka Salam atau hubungi 019-2241675.

Labels:

posted by Blogger @ 8:51 AM  
2 Comments:
 • At 11:16 AM, Anonymous Anonymous said…

  saya nak beli buku ni tapi saya sekarang tinggal di kedah

   
 • At 11:17 AM, Anonymous Anonymous said…

  email saya muslimhouri@yahoo.com untuk sebarang maklumat

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com