Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Cindy perjuang hijab Muslimah
Sunday, April 23, 2006
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Sunday/Rencana/20060422161932/Article/


Pereka fesyen bukan Muslim Denmark hasilkan tudung untuk bersukan, selesa, praktikal

NAMA Denmark dan Belanda terlalu sensitif buat masyarakat Islam berikutan kes penghinaan Nabi Muhammad dan sentimen anti-Islam, tidak lama dulu. Jika Denmark terkenal dengan tindakannya mempersendakan Islam, Belanda pula dengan dasar didakwa anti imigran, khususnya yang membabitkan warga Muslim.

Namun siapa sangka, di celah-celah warganya yang berfikiran cetek mengenai agama Islam dan umatnya, masih ada ‘permata’ yang beranggapan sebaliknya.

Permata yang cuba menunjukkan Islam dan warga muslimnya tidaklah sejahat seperti dilabelkan Barat. Permata yang dikenali pada peringkat antarabangsa mencanangkan kewajaran wanita memakai tudung sebagai hak kebebasan insan mempraktikkan amalan agamanya.

Apa yang menarik, permata dimaksudkan ini bukannya beragama Islam, tetapi insan biasa yang mahu menegakkan kebenaran dan hak masyarakat Islam, khususnya golongan muslimah untuk bersama-sama wanita lain.

Inilah keistimewaan warga Belanda, Cindy Van Dremen yang turut popular di Denmark, memilih cara tersendiri untuk menonjolkan ciri unik Islam, khususnya kewajipan golongan Muslimah mengenakan tudung atau hijab.

Bersenjatakan idea, kreativiti dan pena sejak 1999, Cindy menzahirkan niat murninya di atas kertas dengan melakar pelbagai fesyen tudung yang menarik, logik dan praktikal. Fesyen tudung ‘hip’ yang menyaksikan hijab biasa diberi nafas baru–baik bentuk dan kain digunakan bagi membolehkan wanita Muslimah selesa menggunakannya ketika bersukan.

Senjata penanya itu turut diperluaskan lagi dengan menghasilkan buku memaparkan 25 imej wanita dengan gaya hijab berbeza. Buku itu membawa Cindy merantau melangkaui Belanda bagi memberi ceramah dan debat mengenai tudung.

Atas usahanya itu, Cindy juga pernah meraih hadiah anugerah Jepun ‘Rekaan Terbaik’ kerana rekaan tudungnya itu.

Namun sebagaimana pelik bunyinya, apakah sebenarnya yang menyebabkan kaitan hijab ini dengan seorang wanita bukan Islam seperti Cindy? Apakah yang menyebabkannya beriya-iya memperjuangkan hak pemakaian tudung, biarpun dilihat membelakangi dasar kerajaannya?

“Niat saya cuma satu – supaya wanita yang menutup aurat ini tidak disisihkan hanya kerana mempraktikkan tuntutan agama. Sebagai pereka fesyen, senjata saya cuma pena dan lakaran yang saya buat boleh dilihat menerusi pelbagai projek yang dihasilkan.

Kenyataannya itu jelas terbentang di laman webnya, www.cvdbremen.nl selain paparan sebahagian gambarnya - gadis bermata biru, berambut perang sambil tersenyum lebar.

Malah, dia sememangnya layak untuk tersenyum lebar kerana hijab rekaannya yang dikenali ‘capster’ itu bukan sekadar merevolusi tudung pada peringkat antarabangsa, lebih penting mengikis tanggapan sinis masyarakat Barat terhadap ciri menutup aurat itu.

Ia memberi kesempatan kepada pelajar dan guru Muslim memakai pakaian alternatif apabila ke gimnasium tanpa perlu risau tudung mereka boleh koyak atau tertanggal.

Ciptaannya bertumpu kepada penggunaan ‘capster’ bagi empat kegunaan dan ciri berbeza sukan – tennis, meluncur ais, aerobik, sukan luar. Dalam warna menarik termasuk putih, merah dan kelabu, ia turut diakui ulama di Belanda sebagai menepati ciri pakaian ditetapkan Islam.

Hari ini, senyumannya pasti lebih lebar kerana hijab ‘capster’ itu amat popular di Eropah sehinggakan kesempatan membuka laman web menjual hijab, mendapati tudung Cindy itu sudah kehabisan stok!

Laman web Britain itu menyenaraikan empat jenis ‘capster’ pada harga antara £14–£17 (RM106–RM129) setiap satu.

Usaha murninya bermula pada 1999 ketika Cindy, yang menuntut di Akademi Eindhoven, mencari projek khas yang menjadi syarat mendapatkan ijazah. Tumpuannya satu - mencari idea menyelesaikan masalah yang sememangnya hangat ketika itu - masalah wanita bertudung.

Ini berikutan tindakan Suruhanjaya Hak Layanan Sama Belanda, memutuskan sekolah mungkin mengharamkan wanita Muslim memakai tudung ke gimnasium.

Akibatnya, ramai yang sebaliknya tidak mengendahkan arahan itu dan tidak mengikuti langsung kelas itu.

Pada masa sama juga, Belanda sedang bergelut dengan masalah kepelbagaian budaya – trend yang kemuncaknya hanya dilihat beberapa tahun kemudian iaitu pembunuhan ahli politik antiimigran atau pendatang asing, Pim Fortuyn dan pengarah filem radikal, Theo Van Gogh.

Kontroversi di Belanda itu sebaliknya menggerakkan naluri Cindy menyatukan fahaman politiknya yang bencikan diskriminasi kaum dan agama dengan kepakarannya.

Beberapa bulan kemudian, lahirlah hijab ‘capster’ – moden, bergaya tapi paling penting masih menutup aurat yang memperkenalkannya kepada media antarabangsa disebabkan usaha uniknya itu.

Sebuah media Amerika Syarikat (AS) turut mendekati beberapa pembeli ‘capster’.

Farah Azwi, pelajar sebuah universiti London yang memakai tudung sejak usianya mencecah 16 tahun, menganggap kehadiran capster itu satu kelegaan tersendiri.

“Sebelum capster, saya cuba pelbagai cara – memakai bandanna dan cuba mengikat tudung pelbagai gaya, tetapi masih tidak praktikal.

“Capster memudahkan saya untuk bersukan tanpa menampakkan leher dan sesuai pula digayakan dengan pakaian sukan lain seperti Nike dan Adidas,” katanya.

Berikutan sambutan luar jangkaan itu, perniagaan Cindy kini diperhebatkan. Pada masa sama, dia bersama dengan jurugambar keturunan Iran, Giti Entezami menghasilkan buku bertajuk Sharing Motives mengenai pelbagai bentuk hijab.

Kini, bukan saja Cindy mampu tersenyum lebar, tetapi wanita Muslim juga lega kerana ada pilihan bagi terus melakukan kegiatan sukan tanpa perlu mendedahkan aurat.

Usaha Cindy bukan setakat merevolusi tudung pada peringkat dunia, tetapi membuka mata ramai yang pemakaian hijab itu bukanlah satu alasan untuk wanita muslim disisihkan. Bayangkanlah keadaan dunia yang pastinya aman jika ada ramai permata seperti Cindy Van Bremen.

posted by Blogger @ 8:29 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com