Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Ilmuwan Islam: Ibnu Al-Labbad perkenal kaedah ilmiah ternak ayam
Monday, April 10, 2006
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Monday/Agama/20060409234137/Article/

JASA ulama berkekalan dan buku mereka dibaca sepanjang zaman sebagai warisan ilmu untuk dimanfaat generasi selepasnya.

Muwaffaq Al-Din Abu Muhammad Abdul Latif Yusuf atau Ibnu Al-Labbad, memastikan ilmu yang diperoleh terus disebar kepada orang lain.

Sifat mencintai ilmu ditunjukkan tokoh dalam bidang ilmu sains, sejarah dan perubatan ini melalui sifatnya yang tidak pernah berlengah menyampaikan ilmu pengetahuan, terutama kepada penuntutnya di Universiti Al-Azhar, Mesir.

Ibnu Al-Labbad memiliki keistimewaan menguasai pelbagai bidang dengan berusaha pengetahuan mengenai al-Quran, hadis, fikah, sastera, matematik, ilmu astronomi dan perubatan.

Beliau juga terkenal sebagai seorang ilmuwan yang awal menganjurkan penternakan ayam berdasarkan kaedah ilmiah, mengajar cara memberi makanan dan menganjurkan penetasan ayam di tempat pemeliharaan.

Pengetahuannya juga berkembang dalam ilmu kimia serta falsafah selepas berpindah ke Mesir dan bertemu Yasin Al-Simya’i.

Di samping itu, beliau mempelajari ilmu perubatan daripada seorang doktor, Musa bin Maimun sebelum berhijrah ke Damsyik untuk melanjutkan pengajiannya.

Ibnu Al-Labbad amat menyintai Mesir dan banyak menyebut mengenai negara itu dalam buku karangannya, termasuk piramid yang dikatakan sebagai mukjizat zaman.

Beliau turut bercerita mengenai sejarah purba, kesan peninggalan silam dan bumi Mesir yang subur, selain memberi pandangan terhadap usaha memusnahkan piramid pada zaman pemerintahan Abdul Aziz Salahuddin.

Beliau juga banyak bercerita mengenai pengalamannya bertemu pahlawan Salahuddin Al-Ayyubi ketika beliau ke Baitulmaqdis.

Ibnu Al-Labbad suka mengembara dan pengalamannya itu banyak mempengaruhi gaya penulisannya seperti gaya bahasa dan susunannya menjadikan persembahannya menarik.

Beliau akan memberikan penjelasan teliti mengenai tulang dalam tubuh manusia, selain menghuraikan ilmu tumbuhan dan haiwan dengan mendalam dalam buku bertajuk Al-Ifadah wa Al-I'tibar.

Ibnu Al-Labbad menggalakkan mereka yang bergiat dalam bidang pengetahuan supaya meneliti beberapa perkara seperti jangan mengambil ilmu pengetahuan daripada kitab saja, walaupun berkeyakinan dapat memahaminya.

Umat Islam juga harus banyak menyalahkan diri sendiri dan jangan terlalu berbaik sangka terhadap diri sendiri, selain banyak bersabar dan jangan tergesa-gesa.

Ilmuwan sebenar akan memberikan sumbangan sebiji batu bata dalam meneruskan binaan perkembangan ilmu.

Kata-katanya yang sentiasa dikenang ialah: “Sesiapa yang tidak dapat menahan kesukaran dan kesulitan untuk belajar, dia tidak akan dapat mengecap kenikmatan ilmu.

“Apabila seseorang itu berilmu dan terkenal, dia akan didatangi orang ramai dari serata tempat, selain ditawarkan pelbagai kedudukan penting. Malah akan disegani dan dihormati.”

PROFIL
 • Nama: Muwaffaq Al-Din Abu Muhammad Abdul Latif Yusuf bin Ali Al-Baghdadi

 • Gelaran: Ibnu Al-Labbad atau Muwaffaq Al-Baghdadi

 • Tarikh lahir: 557 hijrah/1162 masihi di Baghdad, meninggal 629 Hijrah/1231 Masihi

 • Sumbangan: Ilmuwan terawal menganjurkan penternakan ayam secara ilmiah, memberi makan dan penetasan ayam di tempat pemeliharaan.
 • posted by Blogger @ 3:59 PM  
  0 Comments:
  Post a Comment
  << Home
   
  About Me

  Name: Blogger
  Home: Malaysia
  About Me:
  See my complete profile
  Kunjungan

  Pengunjung Dari Negara Online
  Previous Post
  Archives
  Links
  Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com