Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Shahran teruskan kepakaran sebagai qari dalam PDRM
Thursday, July 27, 2006
Utusan Malaysia, 27 julai 2006

Oleh Ferzalfie Fauzi


Mohamad Shahran memperdengarkan bacaan al-Quran dalam satu majlis Tilawah al-Quran.


Terkejut dan kecewa – itulah perasaan yang terbuku dalam hati Inspektor Mohamad Shahran Termizi, 27, apabila melihat anak-anak gadis Melayu beragama Islam di ibu kota terjebak dengan ‘kerjaya’ pegawai perhubungan pelanggan (GRO).

Lebih mendukacitakan Mohamad Shahran adalah apabila dia melihat segelintir golongan itu yang masih menuntut di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) menjadikan GRO sebagai kerjaya sambilan untuk menambah pendapatan.

“Saya pernah menahan mereka dalam satu operasi pada bulan puasa dan bayangkanlah, kesedaran mereka untuk memuliakan bulan Ramadan terhakis sama sekali. Boleh dikatakan rasa malu mereka juga terhakis,’’ keluh Inspektor muda yang bertugas di Bahagian Pelucuthakkan Harta Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Kontijen Selangor itu ketika ditemui baru-baru ini.

Berlatarbelakangkan keluarga yang patuh dan berpegang kuat pada ajaran agama, Mohamad Shahran amat kecewa dan berasa geram dengan tindak-tanduk muda-mudi zaman sekarang.

Selain daripada tugasan hakikinya sebagai seorang pegawai polis, sudah menjadi sebahagian daripada tanggungjawab Mohamad Shahran untuk menegur kesalahan anak-anak muda yang jauh menyimpang daripada ajaran agama Islam.

“Selain bekerja untuk dapat pendapatan, saya juga meletakkan niat bahawa kerja ini adalah satu ibadah,’’ tegas anak bongsu daripada 11 adik-beradik ini yang memiliki kepakaran membaca al-Quran. Dia dikenali sebagai qari PDRM.

Menyingkap kepakarannya memperdengarkan bacaan al-Quran dengan baik, anak kelahiran Bukit Gantang, Perak ini memberitahu, beliau mendapat tunjuk ajar daripada bapanya, Termizi Mohamad, yang merupakan seorang guru agama yang berpengalaman selama 30 tahun dan pernah menjadi hakim Tilawah Kebangsaan.

“Setiap hari bapa saya akan mengajar qari-qari yang tinggal berdekatan dengan rumah saya dan dari situlah timbul minat dalam diri saya untuk menjadi seorang qari yang disegani,” katanya.

Bapanya tidak lokek menurunkan petua bagaimana untuk menjadi seorang qari yang mampu memperdengarkan bacaan al-Quran dengan baik.

“Saya tidak makan makanan yang berminyak dan pedas untuk menjaga mutu suara. Selain itu, menyelam dalam air merupakan teknik yang terbaik untuk memiliki nafas panjang yang amat diperlukan dalam bacaan al-Quran,’’ ujarnya.

Mula mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Datuk Panglima Bukit Gantang dan Sekolah Menengah Tengku Menteri Changkat Jering, Perak, Mohamad Shahran sudah mula menunjukkan kebolehannya dengan menjuarai Tilawah al-Quran peringkat daerah sebanyak lima kali dan sekali menjadi johan negeri.

Kecermerlangannya dalam bidang itu diteruskan lagi apabila dia muncul naib johan sebanyak dua kali dalam pertandingan antara kakitangan Syarikat Telekom Malaysia Berhad peringkat kebangsaan ketika bertugas di badan korporat itu selama empat tahun selepas menamatkan pengajian di Institut Teknologi Tun Abdul Razak (ITTAR) dalam jurusan perakaunan.

Ditanya mengapa beralih ke bidang kepolisan, beliau menjelaskan, kerjaya sebagai seorang anggota polis merupakan minatnya sejak kecil lagi dan minat itu makin mendalam selepas dua orang abangnya menjadi anggota polis.

Narkotik

“Saya menyertai polis selepas empat tahun bekerja dengan Telekom Malaysia. Saya menjadi Inspektor Percubaan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL), Jalan Semarak pada 1 November 2003 dan tamat latihan sembilan bulan berikutnya iaitu pada 21 September 2004,’’ katanya.

Sebaik sahaja tamat latihan pada bulan Disember 2004, beliau terus diserapkan di Ibu Pejabat Kontijen Shah Alam di Bahagian Pelucuthakkan Harta, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik sehingga sekarang.

Menurut Mohamad Shahran, kerjaya yang dipilihnya kini tidak pernah melunturkan kepakarannya sebagai qari apabila beliau dinobatkan sebagai naib juara dalam pertandingan Tilawah al-Quran Polis Diraja Malaysia (PDRM) peringkat kebangsaan yang berlangsung di Maktab PDRM Cheras pada Jun lalu.

“Ia merupakan satu kenangan yang manis buat saya kerana saya dapat memperdengarkan bacaan al-Quran di hadapan Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohd Bakri Omar,’’ katanya.

Selain itu, Mohamad Shahran juga aktif menganggotai kumpulan Qasidah Al-Najwa dan pada Majlis Tilawah al-Quran peringkat kebangsaan 2006 di Stadium Malawati Shah Alam baru-baru ini, kumpulan itu diberi peluang untuk mempersembahkan bakat mereka pada upacara pembukaan dan penutup.

“Saya amat berbesar hati apabila menyertai kumpulan Qasidah Al-Najwa yang dibimbing khas oleh tokoh agama yang tersohor dalam negara kita, Datuk Hassan Azhari,’’ ujarnya.

Beliau yang lahir pada 25 Julai 1979 telah mendirikan rumah tangga dengan Aida Yusnizan, seorang pegawai bank, dan dikurniakan seorang cahaya mata, Mohd. Airil Azfar yang kini berusia lapan bulan.

Hebat dalam pendidikan agama, Mohamad Shahran juga membuktikan komitmen dan kecemerlangan dalam tugas yang diamanahkan kepadanya.

Dalam mengendalikan kes-kes jenayah, bukan tidak pernah anak pasangan Termizi dan Harison Othman ini cuba disogok dengan material oleh manusia yang menganggap ‘duit boleh membeli apa saja’.

“Saya pernah ditawarkan wang sogokan oleh pengedar dadah yang cuba untuk menghalang hartanya daripada disita oleh pihak polis tetapi kerana berpegang kepada prinsip ‘tugas saya adalah satu ibadah’, alhamdulillah saya mampu menepis semua itu,’’ tegasnya.

Berbicara mengenai impiannya, Mohamad Shahran menegaskan, matlamatnya hanya satu iaitu ingin menjadi qari yang berjaya di peringkat antarabangsa dan pada masa yang sama cemerlang dalam karier kepolisan yang diceburinya.

“Tujuan saya aktif dalam bidang keagamaan ini adalah untuk mengharumkan nama baik polis dan menepis segala tohmahan negatif yang dilemparkan oleh segelintir masyarakat.

“Suka saya menekankan kepada semua anggota polis terutama kepada anggota muda seperti saya supaya sentiasa jujur dan ikhlas dalam melaksanakan tugas. Jangan rasa terpaksa dalam melaksanakan tanggungjawab tetapi letaklah ia sebagai satu ibadah untuk keamanan dan kesejahteraan negara.

“Pada masa yang sama, saya juga suka mengingatkan golongan remaja dan belia agar jangan terlalu taksub dengan hiburan dunia semata-mata,’’ katanya dengan penuh harapan. Ditanya mengenai perbezaan antara kelulusan yang dimiliki dengan kerjaya yang dipilih, Mohamad Shahran tidak pernah rasa menyesal menjadi seorang anggota polis walaupun pelbagai dugaan terpaksa ditempuhinya.

“Saya masih lagi dalam proses pembelajaran memandangkan usia saya masih muda dan kerjaya saya baru hendak bertapak.

“Apa pun, saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pegawai atasan yang banyak membimbing dan memberi dorongan terutama sekali kepada Deputi Supritendan Razidi Tan Abdullah yang membentuk diri saya lebih matang dalam melaksanakan tugas,’’ katanya.

Yang pasti, kata Mohamad Shahran, kepakarannya dalam bidang perakaunan tidak sekali-kali disia-siakan sebaliknya ia digunakan sebaik mungkin terutama ketika mengendalikan kes-kes yang melibatkan prosedur-prosedur kewangan.

posted by Blogger @ 6:52 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com