Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Fahmi tewas di Iran tapi jadi juara Akademi al-Quran
Saturday, July 29, 2006
Utusan Malaysia, 29 julai 2006

Oleh ABD. AZIZ ITAR


ABDULLAH FAHMI menerima replika cek daripada Dr. Abdullah Md. Zin sambil diperhatikan Abdul Mutalib Mohamed Razak di Shah Alam, Selangor malam kelmarin.


JUARA program realiti TV Akademi al-Quran (AQ) musim pertama, Abdullah Fahmi Che Nor, 22, boleh tersenyum puas selepas menjuarai pertandingan anjuran TV9 itu di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Selangor malam kelmarin.

Peserta dari Kelantan itu muncul juara pertandingan realiti TV tersebut walaupun dia pernah gagal dalam satu pertandingan musabaqah membaca al-Quran peringkat antarabangsa yang disertainya di Iran pada bulan April lalu.

Pada pertandingan itu, Abdullah Fahmi yang mewakili Malaysia mendapat tempat terakhir daripada enam peserta pelbagai negara yang bertanding di sana.

“Banyak negara yang menghantar peserta mereka termasuklah Belanda pada pertandingan itu. Itu adalah kali pertama saya bertanding dalam musabaqah membaca al-Quran di peringkat antarabangsa,” katanya pada sidang akhbar selepas berakhirnya pertandingan program realiti TV tersebut.

Dengan kemenangan itu, Abdullah Fahmi menggondol hadiah berupa wang tunai berjumlah RM30,000, pakej mengerjakan umrah dan sijil penyertaan.

Abdullah Fahmi tidak menyangka memenangi pertandingan akhir membaca al-Quran itu memandangkan kesemua finalis program realiti TV tersebut hebat-hebat belaka.

“Saya memang tidak sangka akan menang dalam pertandingan ini kerana saya juga ada banyak kekurangan. Tetapi saya bersyukur kerana Allah pilih saya menang. Mungkin kemenangan ini ada kebaikannya dan semoga ia dapat digunakan dengan baik,” ujarnya yang membaca surah Yusof ayat 53 pada pertandingan itu.

Abdullah Fahmi yang akan menyambung pengajiannya di Mesir selama tiga tahun pada September ini dalam bidang qiraat al-Quran akan menggunakan wang hadiah kemenangan itu bagi membantu keluarga termasuk kawan-kawannya menyambung pelajaran.

Abdullah Fahmi bersyukur kepada Allah kerana telah mengurniakan kepadanya kesihatan dan suara yang baik dan seterusnya menewaskan lima lagi peserta pada pertandingan akhir itu.

“Saya banyak berdoa kepada Allah supaya diberi suara yang baik. Selain itu, saya juga banyakkan rehat dan kurangkan minum ais. Komen daripada juri memang banyak memberi kesan kepada saya. Malah, saya masih ada banyak lagi kekurangan yang perlu diperbaiki,” katanya merendah diri.

Amirahman Abas, 24, yang muncul naib juara AQ juga tidak menjangka akan memenangi pertandingan akhir yang ditonton lebih satu juta penonton itu, apatah lagi pada malam tersebut dia menghadapi masalah apabila hidungnya kerap berair.

“Saya tidak sangka akan menang kerana saya ada masalah dari segi suara yang tidak stabil. Hidung saya pula cepat berair, tetapi saya anggap ini adalah ketentuan Allah. Malah, ada juga kesilapan yang biasa saya lakukan dan ia tidak dapat dielakkan,” komennya.

Kemenangan itu membolehkan peserta dari Kuala Lumpur itu membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM20,000, pakej mengerjakan umrah dan sijil penyertaan.

Sementara itu, pemenang tempat ketiga, Azraie Abdul Hak, 25, yang mendapat hadiah wang tunai RM10,000, pakej mengerjakan umrah dan sijil penyertaan pula terkejut walaupun dia sekadar mendapat tempat ketiga.

“Saya memang tidak sangka akan menang kerana saya fikir langsung tidak ada nombor (tidak menang sebarang hadiah) untuk saya. Ini kerana, kelima-lima peserta lain yang bertanding mantap-mantap semuanya,” jelasnya.

Hadiah untuk para peserta disampaikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Abdullah Md. Zin sambil diiringi Pengerusi Media Prima Berhad, Datuk Abdul Mutalib Mohamed Razak dan Ketua Pegawai Operasi TV9, Bukhari Che Muda.

Sementara itu, Sharifah Khasif Fadzillah Syed Mohd. Badiuzzaman, 24, satu-satunya finalis wanita AQ bersyukur kerana berjaya hingga ke peringkat akhir walaupun tidak memenangi tiga hadiah utama itu.

“Saya rasa macam biasa sahaja, tidak rasa tekanan biarpun terpaksa bersaing dengan peserta lain. Kalau pada peringkat sebelum ini mungkin lain rasanya kerana ketika itu ada peserta yang disingkirkan. Tetapi kali ini saya tenang sikit,” ungkapnya dengan tenang.

Selain mereka, dua lagi peserta yang bertanding pada pertandingan akhir AQ itu terdiri daripada Mohd. Shukri Ali, 24, dan Anuar Hasin, 22.

AQ yang bersiaran sejak April lalu selama 14 episod merupakan pertandingan realiti TV yang mengangkat para pemenangnya 100 peratus berdasarkan pemilihan dan penilaian tiga juri profesional.

Tiga juri profesional yang mengadili pertandingan akhir AQ itu terdiri daripada Mohd. Zamri Mohd. Zanuldin yang menilai bahagian tajwid dan fasohah, Radzi Kamarul Hailan (taranum) dan Mohd. Nazri Abdullah (qiraat).

Pemarkahan bagi kategori tajwid dan fasohah menyediakan markah sebanyak 40 peratus, taranum dan suara 30 peratus, manakala qiraat pula 30 peratus.

Jelas Radzi Kamarul, dia dan dua lagi juri AQ memilih Abdullah Fahmi sebagai johan pertandingan itu kerana bekas pelajar Sekolah Menengah Agama Ar-Rahman, Kubang Kerian itu mempunyai auranya yang tersendiri.

“Kami dapati gaya bacaan al-Quran yang disampaikannya (Abdullah Fahmi) bukan sahaja menarik perhatian kami. Audiens juga boleh tertarik mendengar bacaannya.

“Bagaimanapun, para peserta lain juga ada kelebihan masing-masing cuma pentas pertandingan akhir sahaja yang menentukan nasib mereka. Bagi saya, AQ hebat kerana pertandingan ini dibuat secara on the spot.

“Kalau tilawah al-Quran peringkat antarabangsa memberi sesuatu surah kepada para pesertanya dua jam sebelum pertandingan, tetapi kita suruh peserta AQ baca sesuatu surah itu pada ketika itu juga,” katanya.

Dalam pada itu, Bukhari Che Muda pula berkata, bagi memenuhi permintaan orang ramai, TV9 akan menerbitkan 14 episod AQ dalam bentuk cakera padat video (VCD) dan ia akan dipasarkan tidak lama lagi.

“VCD khas itu dikeluarkan kerana kami mahu memanjangkan lagi manfaat daripada program realiti TV ini yang ternyata berjaya mencapai matlamatnya.

“Untuk musim kedua AQ, kita akan bekerjasama dengan JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) dan juga jabatan agama peringkat negeri bagi mencungkil lebih ramai bakat baru,” ujarnya.

Sebelum penyampaian hadiah kepada para pemenang, para penonton dihiburkan dengan dua buah lagu berjudul Kalamullah dan Iktiraf yang disampaikan oleh Munif daripada kumpulan Hijjaz, Izzat (Mirwana) serta Salleh dan Faiz (Brothers).

posted by Blogger @ 7:52 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com