Login Weblog

Koleksi Artikel 1

Blog ini mengandungi koleksi artikel yang berguna sebagai infomasi dan rujukan untuk diriku dan orang lain dari harakahdaily, utusan Malaysia, berita harian, Tranungkite Online dan dari beberapa website lain. Terdapat juga sedikit tulisanku di dalam blog ini.

Dakwah cyber mestilah diterokai oleh pendakwah muslim walau pun bidang ini masih baru. Sebagai OKU inilah kesempatan bagiku untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Aku naik saksi bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang disembah Melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa sesungguhnya Muhammad itu Pesuruh Allah. "Sesungguhnya Solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah semata-mata kerana Allah Tuhan Semesta Alam": Blogger 28 Ogos 2005

 

Menu
|Koleksi Artikel 1| |Koleksi Artikel 2| |Weblog OKU 2| |Weblog OKU 1| |e-Book|
Waktu Malaysia
Iklan

Waktu Solat
Alumni Maahad Hamidiah Kajang

Subscribe to Maahad Hamidiah
Powered by groups.yahoo.com

Fatwa Pengharaman Anti Hadith

Fatwa Pengharaman Anti-hadith

Kerajaan Malaysia Mengharamkan Golongan Anti Hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telahpun mengharamkan golongan ini: Ajaran Golongan Anti Hadith

ISI AJARAN

1. Menolak hadith sebagai sumber akidah dan perundangan Islam.

2. Menolak dua kalimah Syahadah.

3. Menolak Qada' dan Qadar

4. Memesong pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran, contoh ayat 12 Surah At-Taghabun, dikatakan taat kepada Rasul itu hanya taat kepada wahyu.

5. Hadith/Sunnah merupakan ajaran palsu dan ia merupakan punca kekeliruan dan perpecahan yang terbesar dikalangan umat Islam

6. Menerima selain daripada Al-Quran sebagai sumber hukum Islam adalah syirik.

TARIKH MUNCUL

1985

TEMPAT BERKEMBANG Seluruh Malaysia

TINDAKAN/HUKUMAN

Difatwakan haram, sesat dan murtad oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri:

1 . Wilayah Persekutuan - 15 Jan 1996

2 . Selangor - 23 Nov 1995, Sel P.U. 46

3 . Melaka - 29 Feb 1996, No 78

4 . Negeri Sembilan - 5 Jan 1996, N.S.P.U. 3 (Sumber: )

Penutup

Oleh itu kita hendaklah berhati-hati dan menghindarkan diri dari golongan Anti Hadis ini. Golongan ini telah diisytiharkan sebagai sesat dan orang yang menganut fahaman yang mereka bawa telah difatwakan sebagai murtad, terkeluar dari agama Islam yang suci - wal 'iya zubillahi min zalik.

Fatwa Mufti Perak

Kategori : Akidah

Tajuk : Gerakan Anti-hadis

Isu : "A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK –

(a) "Hadis Satu Penilaian Semula" dan "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik" yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad;

(b) "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran" yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman;

(c) "Bacaan" yang ditulis oleh Othman Ali;

(d) "The Computer Speaks – God's Message To The World" yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa,

adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan.

B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Fatwa :

Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa "Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak" Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut

C. OLEH YANG DEMIKIAN –

(1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; adalah murtad;

(2) mana-mana orang Islam adalah dilarang -

(a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran- ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku "Hadis Satu Penilaian Semula", "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World";

(b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkan buku "Hadis Satu Penilaian Semula," "Hadis Jawapan Kepada Pengkritik", "Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran", "Bacaan" atau "The Computer Speaks: God's Message To The World"; atau mana-mana bahagiannya, termasuk –

(i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya;

(ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa;

(iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau

(c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian."

Rujukan Pewartaan : No:139 Jil.49

Tarikh Pewartaan :

15 Feb 1996

Borak
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Linda ceburi dunia busana muslimah
Sunday, July 30, 2006
Mingguan Malaysia, 30 julai 2006

Oleh Tajaiyah Ihsan


Linda.


SEJAK kebelakangan ini, wanita bertudung semakin kreatif mempelbagaikan fesyen Muslimah daripada tudung hinggalah kepada pakaian dan solekan.

Memang benar, kalau sudah wanita namanya apa juga yang berkaitan dengan fesyen dan penampilan mudah menarik perhatian mereka.

Dan ini jugalah yang menarik perhatian seorang wanita anggun, Norlinda Sulaiman, 33, yang mula berjinak-jinak dalam dunia busana Muslimah.

Katanya, pembabitan dalam dunia penerbangan menuntut seseorang itu sentiasa kemas dan menarik turut mempengaruhi minatnya sekarang ini.

Dari awan biru sebagai pramugari, Linda mula bertapak di dunia peragaan secara tanpa dirancang sejak enam tahun yang lalu. Sebaik sahaja Linda berhenti kerja sebagai pramugari Penerbangan Malaysia (MAS), Linda cuba mengisi masanya dengan sesuatu yang paling disukainya.

Katanya, “Pengalaman selama lapan tahun sebagai pramugari banyak membantu dan menambahkan ilmu pengetahuan. Saya percaya pengalaman pahit manis yang dilalui membuat diri cukup matang berdepan dengan apa juga suasana.’’

Ketika itu yang menariknya ialah selain melihat negara orang, dia juga berpeluang belajar berkomunikasi dan berinteraksi dengan pelbagai lapisan masyarakat.

Mengimbas kenangan lalu, wanita bergaya ini, menambah, apabila hatinya mula terdetik untuk bertudung dan berbusana Muslimah, tercetus pula minatnya mencuba bidang peragaan.

Apa lagi, sesudah bertudung, timbul pula keinginan menggayakan fesyen wanita bertudung. Kemudian Linda berasa terpanggil untuk berkongsi pengalaman dengan wanita lain.

Akhirnya peluang itu diperoleh apabila Linda ditawarkan untuk memperaga busana Muslimah dari Butik Atim Agoy, Shah Alam.

Linda menambah, tanpa diduga pemilik butik, Datin Hamadah Datuk Ghazali, memberitahunya, bahawa dia (Linda) sesuai menggayakan apa juga jenis fesyen bertudung dan memintanya menjadi peragawatinya.

Selepas berfikir sejenak, pelawaan itu diterima dengan hati yang teruja dan berdebar kerana minatnya dalam dunia fesyen dan peragaan hampir menjadi kenyataan.

Linda berdebar, kerana sebagai orang baru, sedikit sebanyak rasa risau menjentik perasaannya, apakah dia mampu menjadi peragawati yang baik.

Namun hakikatnya, peluang yang diberikan tidak dipersiakan, bergaya di pentas catwalk dengan menampilkan busana Muslimah memberi satu perasaan yang riang dalam dirinya.

Tentunya, ia merupakan sesuatu yang positif kerana alasannya, wanita tetap nampak anggun dan hebat biarpun mereka bertudung serta berbusana Muslimah.

“Saya percaya, wanita bertudung juga boleh tampil cantik bergaya,’’ ujarnya. Linda, ibu kepada Muhammad Ajwad dan Muhammad Nazmi 12 tahun berkata, beliau kini sudah mula berjinak-jinak dengan dunia kecantikan.

Selain muncul sebagai peragawati sambilan khususnya bagi busana Muslimah, Linda juga memberi memberi ceramah dan demonstrasi cara pemakaian tudung yang cantik, kemas dan menawan.

“Setiap wanita dianugerahkan kecantikan dan kelebihan yang tersendiri namun bagi menyerlahkan lagi kecantikan itu, ia boleh dilakukan dengan memilih tudung yang sesuai dan kena dengan raut wajah mereka,’’ ujar Linda serius.

Menjawab pertanyaan, Linda berkata, suami banyak memberi sokongan dan membekalkan pesanan agar dia terus menjaga nama baik diri serta keluarga. Tanpa sokongan suami tidak mungkin Linda berada pada kedudukan sekarang, yang nyata lebih yakin dan berwibawa.

Katanya, kerana sokongan itulah, Linda turut menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan di bidang rawatan muka.

“Semuanya dilakukan di rumah, sebab saya masih belum menemui lokasi yang sesuai. Dengan memiliki sijil rawatan muka atau facial yang saya peroleh menerusi kursus, saya dapat praktikan di rumah. Terdapat juga rakan dan ahli keluarga yang mendapatkan rawatan muka di sini.

“Sesuatu yang menarik apabila bekerja di rumah ialah urusan rumah tangga dan anak-anak beres dan pada waktu yang sama dapat melakukan sesuatu kerja yang kita suka,’’ ujar Linda.

Andai semua berjalan lancar, Linda ingin membuka butik dua dalam satu. Ada butik dan salun, yang menawarkan koleksi pakaian berkonsep busana Muslimah dan salun kecantikan.

Wanita cekal ini memberitahu, beliau ingin juga menjadi seorang perunding imej busana Muslimah yang berjaya pada suatu hari nanti.

posted by Blogger @ 8:07 AM  
2 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: Blogger
Home: Malaysia
About Me:
See my complete profile
Kunjungan

Pengunjung Dari Negara Online
Previous Post
Archives
Links
Tarbiyyah
 • Uslub Dakwah
 • Sasaran Dakwah
 • Pengurusan Tanzim
 • Memahami Perjuangan Islam
 • Tarbiyyah : Satu Keperluan Harakah
 • Cabaran dan Persiapan Tarbiyyah
 • Prinsip dan Matlamat Tarbiyyah Islamiyyah
 • Akhlak dan Adab Berjemaah
 • Tahaluf Dalam Islam
 • Al Murabitun
 • Usrah dan Kepentingannya dalam Tarbiyyah Islamiyyah
 • Maudhu' dakwah
 • Persiapan para da'ie
 • Halangan dan rintangan dalam perjuangan
 • Semakan Daftar Pemilih SPR
 • Semak Status Anda Di sini
 • Powered by

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  © 2006 Koleksi Artikel 1 .Template by Isnaini Dot Com